Skip to content

Kızarmış Dondurma Tarifi

Sıcak yaz günlerinin en sevilen tatlısı dondurmayı hiç kızarmış olarak denediniz mi? Son yılların gözde tatlısı olan kızarmış dondurma, çıtır çıtır kabuğu ve içinden çıkan dondurması ile büyüleyici bir lezzet. Farklı görünümü ve sıra dışı aromasıyla beğeni kazanan kızarmış dondurmayı evde de hazırlayabilirsiniz. Yapımı her ne kadar zahmetli olsa da tek bir ısırışta tüm yorgunluğunuzu üzerinizden alır. İşte sizin için efsane lezzetiyle kızarmış dondurma tarifi…

Kızarmış Dondurma Malzemeleri

  • 1 kutu Carte d'Or Sade Maraş 

  • 2 adet yumurta beyazı

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ (300 ml)

  • 1 su bardağından iki-üç parmak az mısır gevreği (50 gr)

  • 1 yemek kaşığı galeta unu (10 gr)

  • 1 su bardağı rendelenmiş Hindistan cevizi (65 gr)

  • 1 su bardağından iki-üç parmak az fındık, Antep fıstığı veya ceviz

  • 1 yemek kaşığı şeker (10 gr)

  • İsteğe göre tarçın veya karanfil

Kızarmış Dondurma Hazırlanışı

  • Dondurma oda sıcaklığında bir süre bekletilir ve yumuşadıktan sonra 10 eşit parçaya ayrılır.

  • Parçaların her biri elde yuvarlanarak küçük toplar haline getirilir. Geniş bir kâse içerisine Hindistan cevizi dökülür. Dondurma topları Hindistan cevizine bulanarak derin dondurucuya atılır ve en az 12 saat bekletilir. 

  • Tercih edilen kuru yemiş (fındık, Antep fıstığı, ceviz ya da her birinden belirli ölçülerde karıştırılabilir), mısır gevreği, şeker, galeta unu, isteğe göre tarçın ya da karanfil blenderden geçirilir.

  • Derin bir kâse içerisinde yumurta akları iyice çırpılır. Buzdolabında bekletilen dondurma topları çıkartılarak önce çırpılan yumurta akına, sonra blenderden geçirilen karışıma batırılır ve tekrar derin dondurucuya dinlenmeye bırakılır. Dondurma topları bu formda da en az 12 saat bekletilmelidir.

  • Derin bir kızartma tenceresine sıvı yağ koyulur ve iyice kızdırıldıktan sonra dondurma topları atılarak 20-30 saniye kızartılır.

  • Bal rengini alan dondurma topları tavadan alınarak bekletilmeden servis edilir.

Kızarmış Dondurma Püf Noktaları

  • Dondurma toplarını istenilen görüntüye ve lezzete sahip olabilmesi için derin dondurucuda en az 1 gün bekletmelisiniz.

  • Blenderden geçirilen mısır gevreği, kuru yemiş, galeta unu gibi dış harcın un ufak olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde dış harcın tutuculuğu azalır ve beklenen kıvamı elde edemeyebilirsiniz.

  • Dondurma toplarını kızarttığınız yağın çok kızgın olması oldukça önemlidir. Kısa sürede dış harcın bal rengine dönmesi ve içindeki dondurmanın erimemesi gerekir. Ayrıca kızartma tenceresinin de derin olmasına dikkat etmelisiniz. Topların her tarafını eşit miktarda kızartmalısınız.

  • Kızartma işlemi sırasında dondurma toplarını çatal ya da maşa gibi uçları sivri aletlerle çevirmemelisiniz. Kevgir kullanabilirsiniz.

Kızarmış Dondurma Servis Önerileri

Kızarmış dondurma servisinin en önemli detayı sıcak servis edilmesidir. Tavadan aldığınız dondurma toplarını karamel, bal, çikolata sosları ya da taze meyvelerle servis edebilirsiniz. Kızarmış dondurma servisi için büyük hazırlıklar yapmanıza gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsınız! En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile sanat eseri gibi tatlılar servis edebilir, misafirlerinizi bu sıra dışı lezzetle ağırlayabilirsiniz. Hadi siz de bi' tatlılık yapın!