Skip to content

Ekmek Kadayıfı Tarifi

Kendine özgü karamel aroması ve yumuşacık kreması ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan ekmek tatlısı, geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahiptir. Şerbetli olmasına rağmen hafifliği ile hemen herkesin beğenisini kazanan tatlı, aynı zamanda kolay ve pratik yapımı ile de dikkat çekicidir. İşte misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz şölen tadında ekmek kadayıfı tarifi…

Ekmek Kadayıfı Malzemeleri

Afyon iline özgü bir tatlı olan ekmek kadayıfı için kullanılan keki kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır olarak da satın alabilirsiniz.

Kek malzemeleri:

  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker (180 gr)

  • 3 fincan un (Türk kahvesi fincanı)

  • 1 paket vanilya

  • 1 paket kabartma tozu

Şerbet malzemeleri:

  • 3 su bardağı su (600 ml)

  • 3 su bardağı şeker (540 gr)

Krema malzemeleri:

  • 2, 5 su bardağı süt (500 ml)

  • 3 yemek kaşığı un (30 gr)

  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi ( 20 gr)

  • 4 yemek kaşığı şeker (40 gr)

  • 1 paket vanilya

Ekmek Kadayıfı Hazırlanışı

  • Ekmek kadayıfının kekini hazırlamak için geniş bir kabın içerisine yumurta ve şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye ve karışım beyaz bir köpük formunu alıncaya kadar mikserle çırpın.

  • Köpük halini alan karışıma un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.

  • Kek hamurunu fırın tepsisine dökün ve önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına sürün. Yaklaşık 20-25 dakika pişirdikten sonra fırından çıkarın ve soğuması için dinlenmeye bırakın.

  • Ekmek kadayıfının karamelli şerbeti için geniş bir tencereye sadece şekeri ekleyin ve kısık ateşte eritin. Şeker tamamen sıvı haline geldiğinde üzerine yavaş yavaş 3 bardak sıcak suyu ekleyin.

  • Su eklendiğinde şerbet katılaşır, şeker tekrar eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Kaynayınca ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

  • Ekmek kadayıfının kreması için geniş bir sos tenceresine un, süt, şekeri ekleyin ve muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırarak pişirin. Pişme işleminden sonra içine Hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyerek karıştırın. Daha sonra soğumaya bırakın.

  • Soğuması için dinlenmeye aldığınız keki, arasına krema yerleştirecek şekilde enlemesine ortadan ikiye ayırın. Bir parçasını tepsinin altına yerleştirin.

  • İlk sıcaklığını alan şerbeti, tepsiye yerleştirdiğiniz kek parçasının üzerine dökün. Bir süre şerbetin çekmesini bekleyin ve üzerine hazırladığınız kremanın tamamını eşit miktarda dağıtın.

  • Kekin diğer parçasını kremanın üzerine dikkatlice yerleştirin. Geri kalan şerbeti üst parçanın üzerine dökün ve her tarafına eşit dağıldığından emin olun.

  • Hazırladığınız ekmek kadayıfını bir gece buzdolabında bekletin. Ekmek kadayıfınızı ertesi gün dilimlere ayırarak servis edebilirsiniz.

Ekmek Kadayıfı Püf Noktaları

  • Ekmek kadayıfının kekini hazırlarken malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Yumurta ve şekeri iyice çırparak kekin arzu edilen kabarıklığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Keki fırında pişirirken ilk 20 dakika fırının kapağını açmamalısınız, aksi takdirde kek istediğiniz gibi kabarmayabilir.

  • Kekin üzerine şerbet dökerken kekin soğuk, şerbetin ise sıcak olmasına dikkat emelisiniz. Aksi halde kek hamurlaşabilir ya da şerbeti istenilen oranda çekmeyebilir.

Ekmek Kadayıfı Servis Önerileri

Ekmek kadayıfının geleneksel servisi manda kaymağıyladır. Ekmek kadayıfı dilimlenir ve her bir dilimin üzerine kaymak eklenerek misafirlere ikram edilir. Ancak ekmek kadayıfının lezzetine lezzet eklemek isterseniz büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or Kaymaklı ile de efsane sunumlara imzanızı atabilirsiniz. En seçkin malzemelerin bir araya geldiği sanat eseri gibi tatlılar için Carte d'Or ile bi' tatlılık yapın.