Geçiş Yap:
Ekler Tarifi
Fransız kraliyet sofrasına ait bir tatlı çeşidi olan ekler, adını Fransızcada şimşek patlaması anlamına gelen “Éclair” kelimesinden alır. Yumuşacık hamuru, içindeki enfes kreması ve çikolata kaplı harika lezzeti ile bir lokmada tüketilebilen ekler pastası, çay saatlerinin ve kahve keyfinin vazgeçilmezidir. İştah açan görünümü ile hemen herkes tarafından beğenilen tatlının hamuru için tereyağı, un, şeker ve yumurta gibi kek malzemeleri, içinin kreması için süt, nişasta, vanilya, krem şanti, çikolatalı sosu içinse bitter çikolata ve krema kullanılır. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan ekler, çocuklarla beraber hazırlamak için de şahane bir tatlıdır.Hazırsanız başlayalım!
Ekler Malzemeleri
Hamuru için:
4 yumurta
7 yemek kaşığı tereyağı (100 gr)
1 tatlı kaşığı şeker (10 gr)
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su (200 ml)
1 paket vanilya
1 su bardağından 1 parmak fazla un (125 gr)
Kreması için:
4 bardak süt (800 ml)
1 yumurta sarısı
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker (115 gr)
Yarım su bardağından 1 parmak fazla un (70 gr un)
4 yemek kaşığı nişasta (40 gr)
2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
1 paket vanilya
1 Türk kahvesi fincanı soğuk süt
1 poşet krem şanti
Üzeri için:
100 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
Ekler Hazırlanışı
Ekler hamurunu hazırlamak için geniş bir tencereye vanilya, şeker, tuz koyulur ve karıştırılır. İçine su ve tereyağı eklenerek orta ateşte kaynatılır.
Kaynayan suyun içerisine un sürekli karıştırılarak eklenir. Un toparlanarak hamur halini aldığında 5 dakika daha ocakta pişirilir. Daha sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Soğuyan hamurun içine yumurtalar teker teker eklenir. Mikser yardımıyla yumurtaların iyice karışması sağlanır.
Un yapışkan bir kıvam aldığında hamur sıkma torbasına doldurulur.
Fırın tepsisine hamurların yapışmasını önlemek amacıyla fırın kâğıdı serilir. Tepsiye hamur sıkma torbasındaki ekler hamuru kısa şeritler halinde sıkılır.
Önceden 180 dereceye ayarlanan fırına tepsi sürülür ve yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır.
Eklerin iç kreması için geniş bir sos tenceresine yumurta sarısı, şeker, un, nişasta eklenir ve karıştırılır. İçine süt de eklenerek ocağın altı yakılır ve karıştırılarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir.
Pişen ekler kremasının altı kapatılır. Henüz sıcakken içine tereyağı ve vanilya eklenerek her ikisi de eriyinceye kadar karıştırılır.
Oda sıcaklığında ılımaya bırakılan krema soğuyunca, üzerine streç kapatılarak buzdolabına birkaç saat dinlenmeye kaldırılır.
Başka bir kap içerisinde bir paket krem şanti ile süt, krem şanti kıvam alıncaya kadar çırpılır. Buzdolabında dinlenen kremanın içine krem şanti de eklenerek mikser yardımıyla tekrar çırpılır ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır.
Fırından çıkarılıp soğutulan eklerler dikine iki parçaya kesilir.
Alt taraftaki parçaların her birine buzdolabından çıkarılan krema sıkılır ve üzerleri diğer parçalarla kapatılır.
Bitter ve sütlü çikolatalar benmari usulü bir kapta eritilir, içleri krema ile doldurulan eklerlerin üzerine dökülür. Ekler pastanız servise hazır!
Ekler Püf Noktaları
Ekler hamuru hazırlanırken kullanılan tüm ürünlerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Hamura yumurta eklerken hamurun soğuk olması önemli bir ayrıntıdır. Hamur sıcak olduğunda yumurtalar katılaşabilir.
Ekler hamuru hazırlanırken fırının kapağını açmamalısınız. 40 dakikalık pişirme süresinden sonra fırını kapatıp 20-25 dakika ekler hamurunu sıcak fırın içinde bekletirseniz, hamurlar tamamen kendini çeker ve daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Ekler kremasını bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirirseniz, daha kıvamlı ve lezzetli bir kremaya sahip olabilirsiniz.
Ekler Servis Önerileri
Özellikle çocukların en çok sevdiği tatlılardan biri olan ekler pastayı çay, kahve gibi sıcak içecekler ya da limonata, meyve suyu gibi soğuk içeceklerle birlikte servis edebilirsiniz. Aslında ekler servisi için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsınız! En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile sanat eseri gibi tatlılar servis edebilir, misafirlerinizin damaklarında kalıcı lezzetler bırakabilirsiniz. Hadi siz de bi' tatlılık yapın!