Skip to content

Klafuti Tarifi

Clafoutis (klafuti) Fransız mutfağının klasik tatlılarından biri. Krep hamuruna benzer tatlı ve yumuşak bir hamuru meyvelerle buluşturup fırınlayarak yapılıyor. Tercihe göre sıcak, ılık ya da soğuk olarak servis ediliyor. Geleneksel olarak vişne veya kirazla hazırlansa da, farklı mevsim meyveleri kullanarak tarifi geliştirmek ve her seferinde farklı bir lezzete ulaşmak mümkün. Bu esnek tarifi kullanarak elma, armut, mandalina gibi meyvelerle Clafoutis (klafuti) hazırlayıp sıcak servis ederek kış sofralarını şenlendirebilirsiniz. Daha güzeliyse daha sıcak havalarda erik, çilek, şeftali, kiraz, böğürtlen, frambuaz gibi meyvelerle hazırlayıp yanına servis edeceğiniz Carte d’Or lezzetleriyle tatlınızı yüceltebilirsiniz.

Klafuti Malzemeleri

  • 400-500 gram kadar taze veya dondurulmuş meyve

  • 3 adet yumurta

  • ½ su bardağı süt

  • 1 su bardağı krema

  • ½ su bardağı toz şeker

  • ½ su bardağı un

  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 paket şekerli vanilin

  • 1 adet limonun kabuğu

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • Üzeri için; 1-2 yemek kaşığı pudra şekeri

  • Servis için; 1 top Carte d’Or Vanilyalı

Klafuti Hazırlanışı

  • Meyveleri yıkayıp kurulayın. Vişne, kiraz, erik gibi çekirdekli bir meyve tercih ederseniz çekirdeklerini çıkarın. Dondurulmuş meyve kullanırken meyveleri çözdürdükten sonra suyunu iyice süzdürün.

  • 1 yemek kaşığı şekeri kenara ayırıp, kalan şekeri 3 yumurtaya ekleyerek mikser veya çırpma teli ile iyice çırpın.

  • Karışıma un ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.

  • Önce krema ve daha sonra sütü ilave edin ve karışım homojen hale gelene kadar karıştırın.

  • Limonun kabuğunu ince ince rendeleyip karışıma ekleyin. Rendeleme işleminde limonun beyaz kısmının ayrılmadığına emin olun.

  • Klafutiyi pişireceğiniz kalıbı tereyağıyla yağlayıp 1 yemek kaşığı şekeri kalıbın her yerine gelecek şekilde serpiştirin.

  • Meyveleri kalıba dağıtın. Üzerine hazırladığınız hamuru dökün ve eşit düzeyde yayılmasını sağlayın.

  • 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

  • Fırından çıkardığınız klafutiyi biraz dinlendirin. Ilınınca üzerine pudra şekeri serpin.

  • Carte d’Or Vanilyalı ile birlikte hemen servis yapabilir veya buzdolabında bekletebilirsiniz.

Klafuti Püf Noktaları

Orman meyveleri, kiraz, çilek gibi meyvelerle klafuti yaparken meyveleri doğramadan, bütün halde koymalı ancak çekirdekli meyvelerin çekirdeğini mutlaka çıkarmalısınız. Elma, armut gibi meyveler kullanacaksanız meyveleri istediğiniz ölçüde doğrayabilirsiniz. Klafuti fırında kek gibi kabaracak ancak dinlendirirken sönmeye başlayacaktır. Endişe etmenize gerek yok, iyi bir klafuti için olması gereken tam da bu.

Klafuti Servis Önerileri

Klafutiyi büyük bir kalıpta pişirip dilimlemek yerine, küçük tart kalıplarında veya fırın kaplarında porsiyonluk olarak da pişirip sunabilirsiniz. Sıcak, ılık ya da soğuk olarak tercih edebileceğiniz klafutinin yanında 1 top Carte d’Or Vanilyalı servis ederek sanat eseri gibi tatlılar yapabilirsiniz. Afiyet olsun!