Skip to content

Tam Ölçülü Revani Tarifi

11 ayın sultanı Ramazan ayı, dostluk, kardeşlik, akrabalık ve komşuluk ilişkilerini pekiştirir. Sosyal dayanışma ve yardımlaşma geleneğinin en güzel örneklerinin sergilendiği mübarek ayda birbirinden güzel sofralar kurulur. Sahuruyla iftarıyla birlik ve beraberliğin tüm ailece yaşandığı Ramazan sofralarının en çok sevileni kuşkusuz tatlılardır. Özellikle şerbetli tatlıların gözde olduğu iftarlar, birbirinden lezzetli çeşitleri ile sofraların baş tacıdır. Osmanlı Mutfağından günümüze kadar uzanan revani, şerbetli tatlı denildiğinde akla ilk gelendir. Revani tarifi uygulamasının kolay olması, evde bulunan malzemeler kullanılması ve enfes lezzeti ile özel bir yere sahiptir. Hemen herkesin sevdiği revani aynı zamanda şerbetli olduğundan dolayı birkaç gün soğuk ve kuru ortamda rahatlıkla muhafaza edilebilir. Günlük yaşamda çay ve kahve saatlerinin en lezzetli ikramlarından biri olan tatlı, mutlu aile yemeklerinin en özeli iftar sofralarının da baş tacıdır. Peki, revaniye ne katılır? Özel iftar davetleriniz için ideal bir seçenek olan şerbetli tatlının ana maddesi irmiktir. Yumuşak pandispanya kıvamındaki yapısı ile daha ilk lokmada ağızda dağılan kolay revani tatlısı nasıl yapılır? İşte, sizler için revani tatlısı tarifi ve malzemeleri;

Revani Tarifi Malzemeleri

Şerbeti ve keki ayrı ayrı yapılan en güzel revani tarifi için malzemeler;

Kek için;

  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı şeker (170 gram)

  • 1 su bardağı irmik (150 gram)

  • 1 su bardağı un (100 gram)

  • 1 su bardağı yoğurt (250 gram)

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (85 ml)

  • 1 paket vanilya

  • 1 paket kabartma tozu

Şerbet için;

  • 3 su bardağı su (600 ml)

  • 3 su bardağı seker (510 gram)

  • Yarım limon suyu

Revani Nasıl Yapılır?

Efsane lezzetiyle Ramazan sofralarında yerini alan revani tatlısı nasıl olur?

  • Limonlu revani tarifi için öncelikle şerbet hazırlanır. Geniş bir tencereye 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su koyulur. 

  • Tencere ocağa alınarak altı yakılır ve kaynamaya bırakılır. 

  • Karışım kaynadıktan sonra içine yarım limon suyu eklenir ve birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır. 

  • Kolay revani tarifi keki için çırpmaya elverişli geniş bir kâse alınır. 

  • Kâsenin içine 3 yumurta ve 1 su bardağı şeker koyularak şeker eriyinceye kadar iyice çırpılır. 

  • Karışım pürüzsüz bir kıvam aldığında içine 1 çay bardağı sıvıyağ ile 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı irmik eklenir. 

  • Elde edilen karışım iyice çırpılarak pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır. 

  • Son olarak karışıma 1 su bardağı un, kabartma tozu ve vanilya eklenip iyice çırpılır. 

  • Fırın tepsisi yağlanır ve hazırlanan kek hamuru tepsiye dökülür. 

  • Önceden 170 dereceye ayarlanan fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

  •  Pişme işleminden sonra fırından çıkarılan kekin biraz soğuması beklenerek dilimlere ayrılır ve sıcak kekin üzerine soğuyan şerbet dökülür. 

  • Hazırlanan şerbetli tatlı birkaç saat dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.

Revani Tarifinin Püf Noktaları

Kolay revani tatlısı tarifi hazırlarken birkaç ufak detaya dikkat ederek revaninizin lezzetine lezzet katabilirsiniz. İşte, tam ölçülü irmikli revani tarifi için püf noktalar;

  • Revani kekinin şerbeti daha iyi emmesi ve hamur haline gelmemesi için şerbetin soğuk kekin ise sıcak olması gerekir. Bu nedenle şerbeti kekten önce yaparak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca kekin maksimum seviyede emmesini sağlamak için şerbeti dökmeden önce dilimlemelisiniz.

  • Revani kekinin en önemli özelliği kabarık olmasıdır. Kekinizin kabarık olması için tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Yine kabarık kek için yumurta ve şekeri öncelikli olarak çırpmalısınız. Köpük köpük bir karışım elde edinceye kadar çırpmayı bırakmamalısınız.


Revani Tarifi Servis Önerisi 

Revaniyi misafirlerinize servis ederken isteğe göre krem şanti, fındık, Hindistan cevizi, ceviz, badem ya da fıstık kullanabilirsiniz. Ancak büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten revaniniz servise hazırdır. En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile sanat eseri gibi tatlılar servis edebilirsiniz.