Skip to content

Tam Kıvamında Güllaç Tarifi

Ramazan ayına özel olarak hazırlanan güllaç tatlısı, Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşan geleneksel lezzetlerin başını çekiyor. Birlik ve beraberlik duygusunun pekiştiği ramazan sofralarını taçlandıran sütlü tatlı, kendine özgü gül aroması ve yumuşacık yapısı ile damakları şenlendiriyor. Kalabalık iftar sofraların için evde hazırlayabileceğin hafif ve geleneksel bir tatlı arıyorsan güllaç tam sana göre. Lezzetinin yanı sıra besleyici özellikleriyle de beğenilen güllaç, özellikle yaz mevsimine denk gelen ramazanları ferahlatıyor. Sen de tam kıvamında güllaç tarifi ile kalabalık iftar sofralarının keyfine keyif katabilir, yemek sonrası sohbetlerini daha neşeli hale getirebilirsin. 

Güllaç Tarifi Malzemeleri

8 porsiyonluk güllaç malzemeleri:

  • 12 adet güllaç yaprağı

  • 15 bardak süt (3 litre)

  • 3 su bardağı toz şeker (500 gr)

  • 1 paket vanilya

  • 2 su bardağı ceviz içi (200 gr)

  • 2 yemek kaşığı gül suyu

Güllaç süsleme malzemeleri:

  • 8 adet çilek (200 gr)

  • 8 adet taze nane yaprakları

  • 4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş)

  • 4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Güllaç Şerbeti Hazırlanışı

Güllaç şerbeti, diğer hamur tatlılarının şerbetinden biraz daha farklıdır. Süt ile yapılır ve oldukça hafiftir. Güllaç şerbeti için;

  • Derin bir tencereye 3 litre sütün tamamını boşalt ve içine 500 gram şekeri ekle.

  • Tencereyi ocağa alıp, orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştır.

  • Süt elini yakacak kadar ısındığında altını kapatabilirsin. Sonra içine 1 paket vanilyayı ve 2 yemek kaşığı gül suyunu ekleyebilirsin.

Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç yapımı oldukça kolay ve pratiktir. İşte adım adım güllaç tarifi;

  • Yaklaşık 2 su bardağı ceviz içini iri iri olacak şekilde bıçakla doğramalısın. Doğradığın cevizleri küçük bir tabak içine alabilirsin.

  • Güllacı yapacağın kabın cam ya da porselen gibi malzemelerden yapılmasına dikkat edebilirsin. Genellikle dikdörtgen şeklinde tercih edilse de dilediğin yapıda derin bir kap seçebilirsin.

  • Güllaç için seçtiğin kabın tabanına hazırladığın güllaç şurubundan bir kepçe dök. Güllaç şerbetinin ılık olmasına dikkat etmelisin.

  • Satın aldığın güllaç yapraklarından birkaç tanesini kabın tabanına yerleştir.

  • Yerleştirdiğin güllaç yapraklarını şerbet ile ıslat. Her bir yaprağın şerbet ile iyice ıslandığından emin olmalısın

  • Güllaç yapraklarının yarısını kaba yerleştirip şerbet ile ıslattıktan sonra 5-10 dakika şerbeti emmeleri için beklemelisin.

  • Güllaç yaprakları şerbeti iyice emdikten sonra doğradığın cevizleri yaprakların üzerine bolca dökmelisin.

  • Kalan güllaç yapraklarını da cevizlerin üzerine ört ve hepsinin güllaç şerbeti ile ıslandığından emin ol.

  • Şerbetin tamamını güllaç yaprakları üzerinde dağıttıktan sonra 10-15 dakika oda sıcaklığında şerbeti iyice emmesi için beklet.

  • Hazırladığın güllacı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra porsiyonlara ayırmak için kesebilirsin.

Güllaç Nasıl Yapılır Püf Noktası

  • Güllaç yapımını daha pratik hale getirmek istersen, güllaç yapraklarını makasla ortadan ikiye ayırabilirsin.

  • Güllacın orta kısmına ceviz koymadan önce yapraklarının sütlü şerbeti tamamen çekmesini beklemelisin. Aksi halde ortasına koyduğun cevizli iç karışım da ıslanır ve cevizin ağızda bıraktığı çıtır çıtır lezzet kaybolur.

  • Sütlü şerbeti hazırlarken sütün kaynatmamaya dikkat etmelisin. Şeker eridikten sonra ocaktan almalısın. Şerbet ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Elini yakmayacak ılıklıkta olması yeterlidir. Çok sıcak olursa güllaç yaprakları hamur olabilir, çok soğuk olursa da yapraklar yumuşamaz.

  • Güllaç yapraklarını kabın içerisine yerleştirirken parlak kısımlarının üste olmasına dikkat etmelisin.

  • Güllacın hazırlandığı gün taze olarak tüketilmesi gerekir. Ertesi akşama kalan güllacın tadında değişmeler olabilir. Özellikle ortasına meyve eklersen, ertesi gün meyveler suyunu bırakır ve güllacın kendine has aroması bozulabilir. 

Güllaç Sunumu

Gül suyu ile yapıldığı için güllü-aş denilen sütlü tatlı, zaman içinde güllaç olarak dilimizde kullanılmaya başlanmış. Lezzeti kadar sunumunun da güzel olması beklenen güllacın üzerini nane yaprakları, çilek, dövülmüş ceviz ve Antep fıstığı ile süsleyebilirsin. Dilersen gül suyu yerine nar taneleri koyabilirsin. Güllacı nar taneleri ile birlikte servis etmek Osmanlı’dan kalma bir gelenek olarak biliniyor. Aslında güllaç sunumu için çok büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d’Or varsa zaten hazırsın. En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d’Or ürünleri ile sanat eseri gibi sunumlar yaratabilirsin. Hadi sen de bi tatlılık yap ve her bir güllaç dilimini Carte d’Or ile birlikte sevdiklerine ikram et.

Güllaç Yaprağı Bozulur mu?

Hazmının kolaylığı, enfes lezzeti ve hafifliği ile ramazan sofralarının yıldızı olan güllaç kalori düşüklüğü ile de dikkat çekiyor. Peki, güllaç kaç kalori? 100 gram ağırlığa sahip 1 porsiyon güllaç yaklaşık 150 kalori içeriyor. Güllaç tatlısının temelini oluşturan güllaç yaprakları neyden yapılır sorusunun cevabı ise 15. yüzyıl Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Güllaç yaprakları, mısır nişastası, un ve sudan oluşan hamurdan yapılıyor. Yufkalar açılıyor ve pişirilip kurutulduktan sonra çıtır çıtır yapıya sahip güllaç yaprakları elde ediliyor. Her bir güllaç yaprağının ortalama 3035 gram aralığında olması gerekiyor. Eğer daha kalın olursa yapraklar süt ile karıştığında lapalaşıyor, daha ince olursa kırılıyor. 

Pişirilip kurutulduğu için raf ömrü uzun alan güllaç yapraklarını satın alırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısın. Genel olarak güllaç yapraklarının ideal tüketim süresi 2 yıl olsa da satın alınan paket açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmesi öneriliyor.