Skip to content

Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi

Hafif mi hafif, lezzetli mi lezzetli sütlü irmik tatlısı nasıl yapılır merak ediyor musun? O halde hemen mutfağa koş ve tam ölçülü sütlü irmik tatlısı malzemeleri ile bu tarifi hemen denemeye başla. Küçük büyük her yaştan kişinin büyük beğenisini kazanan sütlü irmik tatlısı hem besleyici özelliğiyle hem de sunumdaki zarafetiyle favori tatlılarının arasına girmeye aday. Kolay ve pratik bir şekilde evinde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğin sütlü irmik tatlısı ile kendini ödüllendirebilir, özel konuklarına zevkle ikram edebilirsin. Özellikle birlik ve beraberlik duygusunun yoğun bir şekilde yaşandığı ramazan ayında, bu eşsiz lezzeti komşularınla da paylaşabilir, onların gönüllerini kazanabilirsin. Sözü fazla uzatmaya gerek yok, hazırsan hemen başlayalım.

Sütlü İrmik Tatlısı Malzemeleri

  • 1 litre süt

  • 9 yemek kaşığı irmik

  • 10 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 paket vanilya

  • 2 yemek kaşığı kakao

Sütlü İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • İlk önce derin bir tencerenin içerisine bir litre süt, irmik ve şekeri alarak orta ateşte süt kaynayana kadar karıştır.

  • Sütün kaynamasının ardından içine vanilya ve tereyağını da ekleyerek karıştırarak pişirmeye devam et.

  • Boza kıvamına gelen sütlü karışıma vanilyayı da ekleyerek ocaktan indir. Bu esnada karışımı koyacağın kabı sudan geçirmeyi de ihmal etme. Böylece sıvı harcın tepsiye ya da dökeceğin kalıba yapışmasını engellemiş olursun.

  • Sütlü irmik tatlısını sade olarak yemeyi tercih edersen hazırladığın karışımı borcama dökebilir, üzerini meyve veya çikolata parçalarıyla süsleyebilirsin.

  • Eğer kakaolu bir tatlı tercih edersen, karışımın yarısını tepsiye dök ve geri kalan kısmına kakao ekleyerek mikserle karıştır. Hazırladığın kakaolu irmik tatlısını da tepsinin üzerine dökerek bir spatula yardımıyla eşit bir şekilde yay. Her iki şekilde de hazırladığın tatlıyı en az 3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsin.

Sütlü İrmik Tatlısı Sosu Nasıl Yapılır? 

  • Sütlü irmik tatlısının nasıl yapılacağını öğrendin. Fakat bu tatlıyı klasik görünümünden kurtarıp çikolata şölenine çevirmeye ne dersin? Sütlü irmik tatlısı tarifinin püf noktası olan bu tarifi dilersen farklı tatlı tariflerinde de kullanabilirsin.

  • Sütlü irmik tatlısı sosu için ihtiyacın olacak malzemeler; 1 paket kakaolu puding, 1.5 bardak süt ve 40 gram sütlü çikolata. Sos için gerekli olan malzemeleri bir tencereye al ve karıştırarak pişirmeye başla.

  • Sosu, koyu bir kıvam elde edene kadar karıştırarak pişirmeye devam et. Kullandığın hazır pudingin pişirme önerisinde 2.5 su bardağı süt kullanılması gerektiği yazıyordur. Ancak irmik tatlısının kıvamına daha yakın olması nedeniyle 1.5 bardak süt kullanman yeterli olacaktır. Bu ayrıntıya mutlaka dikkat et.

  • Şimdi sıra sütlü irmik tatlısı ile çikolatalı sosunu birleştirmeye geldi. Önceden hazırladığın sade irmik tatlısının üzerine çikolata sosunu dök ve buzdolabında 3-4 saat beklet.

  • Daha sonra dilediğin şekilde süsleyerek servis edebilirsin. İster sade ister de çikolatalı sütlü irmik tatlısı yap, hazırladığın tatlıyı tepsi yerine küçük kuplara da dökebilir, şık ve zarif bir sunum yapabilirsin. 

Sütlü İrmik Tatlısı Servis Önerisi

Hem sade hem de çikolatalı sütlü irmik tatlısının tüm detaylarını öğrendin. Şimdi sıra en can alıcı noktasına geldi. O da bu harika tatlının sunumunu en güzel şekilde nasıl gerçekleştireceğin. Aslında bu bir sır değil. Hazırladığın sütlü irmik tatlısını sanat eseri gibi tatlılarıyla gönüllere taht kurmuş Carte d'Or çeşitleriyle servis edebilirsin. Üstelik öyle büyük hazırlıklara da gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsın!