Skip to content

Şerbetli Sütlü Nuriye Tarifi 

Lezzeti ile ramazan sofralarını tatlandıran sütlü Nuriye ile tanışmak ister misin? Kendisi Türk mutfağının güncel keşiflerinden biri. Tarif, yıllardır yapılan şerbetin içine sütün girmesiyle fark yaratıyor. Sütlü baklava olarak da bilinen sütlü Nuriye, 30 yıldır Anadolu mutfağında sevilerek tüketiliyor. Sütlü Nuriye kalori açısından yüksek olsa ve bir porsiyon ortalama 445 kalori hesaplansa da, tatlının lezzeti bu kaloriye değiyor. Sütlü Nuriye tatlısı yediğinde, onu diğer şerbetli tatlılara nazaran oldukça hafif bulabilirsin. Bu sayede günün her saatinde, ramazan ayında iftarda veya iftar sonrası çay eşliğinde tüketilebiliyor. Kalabalık aile sohbetleri, onunla tatlanıyor. Hem sütlü tatlıları hem de şerbetli tatlıları sevenleri aynı lezzette buluşturan tatlının tarifi için kağıt kalemin hazırsa, başlıyoruz. 

Sütlü Nuriye İçin Malzemeler

Hamur için malzemeler: 

  • 1 yumurta

  • 1 su bardağı süt

  • Bir çay bardağı ayçiçek yağı

  • Bir yemek kaşığı üzüm sirkesi

  • Bir çay kaşığı tuz

  • 4 su bardağı un

  • Açmak için yarım su bardağı buğday nişastası

  • Yufka araları için 300 gram tereyağı

veya 

Hazır yufkalı sütlü Nuriye için malzemeler: 

  • 300 g tereyağı

  • 1 paket baklava yufkası (yaklaşık 50 adet)

İç malzemesi: 

  • 2 su bardağı file fındık ya da çekilmiş fındık/fıstık 

Şerbeti için

  • 500 ml süt

  • 3 su bardağı şeker

  • 300 ml su

Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

El açması hamur ile sütlü nuriye tarifi:

  • Tarife hamuru hazırlayarak başlamalısın. Unu geniş bir kaba alarak ortasına yumurta kırmalısın.

  • Süt, yağ, sirke ve tuzu un ve yumurtanın üstüne eklemelisin. 

  • Hamuru homojen olana kadar iyice yoğurmalısın. Hamur, kulak memesi kıvamından daha sert olmalı. Hamuru yarım saat kadar buzdolabında bekletmelisin. 

  • Hamuru çıkarınca önce üçe, ardından her bir parçayı 13-14 parçaya bölebilirsin. 

  • 14 parçanın her birini bol nişasta ile açmalı, ortalama bir servis tabağı büyüklüğüne getirmeli ve üst üste dizmelisin. 

  • Üst üste olun yufkaları 14 ince yufkadan oluşan üç yığın haline getirdikten sonra üstünden bastır.

  • Üç yufka yığınını da (14 katlı 3 hamur) tepsi büyüklüğüne gelecek şekilde, üst üste açmalısın. Elinde üç adet tepsi büyüklüğünde yufka kalmalı.

  • Tepsiyi yağladıktan sonra ilk hamuru serebilirsin. Üzerine eritilen tereyağının üçte birini ve fındığın yarısını, her yere ulaşacak şekilde dökmelisin. 

  • Üzerine ikinci hamuru da aynı şekilde açmalı, yağ ve fındık eklemelisin. Üçüncü yufkayı koyduktan sonra dilimlemeli ve kalan yağı en üste gezdirmelisin. 

  • 170 derece fırında üstü kızarana kadar kontrollü şekilde pişirmen yeterli. 


Hazır baklava yufkası ile sütlü Nuriye nasıl yapılır? 

  • Baklavalık yufkaları tek tek tepsiye yerleştir. Yufkalara tek tek eritilmiş tereyağı sürebilirsin. 

  • 25 yufkayı serdikten sonra üzerine elindeki tüm fındığı, her yere ulaşacak şekilde sermelisin. 

  • Kalan 25 yufkayı yine aralara tereyağ sürerek yerleştir. 

  • Yufkalar bitince dilimlemelisin, üzerine kalan tereyağını iyice sürmeyi unutma. 

  • 185 derece ısıda, üstü kızarana kadar fırınlamalısın. 

Şerbet hazırlama: 

  • Her iki tarif için de aynı şerbeti kullanabilirsin. Su ve şekeri bir arada 5 dakika kadar kaynatmalısın. 

  • Ardından sütü ekleyerek birkaç kez karıştırmalısın. 

  • Şerbeti hazırladıktan sonra soğumak üzere dinlendirebilirsin. 

Sütlü Nuriye Tarifinin Püf Noktaları 

  • Sütlü Nuriye yapılışı esnasında, hamuru buzdolabında bekletirken üzerine ıslak bez sermelisin. 

  • Üç yığın halindeki 14 yufkayı üst üste dizerken en üstteki parçaya nişasta atmamalısın. Böylelikle açman daha kolay hale gelir. 

  • Tatlıyı şerbetlerken tatlı soğuk, şerbet ise sıcak olmalı. 

Sütlü Nuriye Nasıl Saklanır?

Sütlü Nuriye tatlısı, şerbetlendikten sonra seri ve kuru yerde saklanıyor. Şerbetlenen tatlı ortalama 2 gün boyunca tazeliğini koruyarak muhafaza edilebiliyor. 

Sütlü Nuriye Nasıl Servis Edilir?

Sütlü Nuriye tatlısı tarifi, tatlı şerbeti çekince tamamlanıyor. Servis öncesinde tatlının şerbeti çektiğinden emin olmalısın. Servis için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsın. Tatlıları dilim dilim servis tabağına aldıktan sonra yanına en seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or'u ekleyebilirsin. Böylece süt tadını pekiştirerek, tatlıyı daha da hafifletebilir ve lezzetlendirebilirsin.

Sütlü Nuriye Hikayesi Nedir? İsmi Nereden Gelir?

Sütlü Nuriye hikayesi ile seni 80'li yıllara götürüyor. 1980 ihtilali döneminde baklava fiyatlarının yüksek olduğu gerekçesi ile çıkarılan bir karar şerbeti sütlü bu tatlının doğmasına neden oluyor. Ünlü bir baklavacı, baklavanın maliyetini düşürmek için içine fıstık yerine fındık koyuyor. Su yerine şerbeti sütle yaparak daha ağır çekmesini sağlıyor. Böylelikle işletme daha uygun fiyatlara baklava türü tatlılar satabiliyor, hazırlanan tatlıya ise insanlara bu lezzeti sevdirebilmek için Nuriye adı veriliyor.