Skip to content

Saray Sarması Tarifi

Halk arasında sultan sarması ya da saray lokumu olarak da bilinen dillere destan bir tatlı tarifiyle tanışmaya ne dersin? Sultanlara yakışır bir lezzet ve efsane görünümüyle tutkunu olacağın saray sarması nasıl yapılır merak ediyorsan, aşağıdaki tarifi hemen incelemeye başlayabilirsin. Üstelik evinde kolayca bulabileceğin saray sarması malzemeleri de tam ölçülü tarifle beraber sana destek olacak. Çat kapı gelen misafirine ne ikram edeceğim düşüncesinden sıyrılmanı sağlayan bu tarif, hem sütlü ve hem de hafif bir tatlı olması nedeniyle her damak tadına hitap ediyor. Özel misafirlerine ya da ramazan ayında hazırladığın iftar sofralarında zevkle ikram edebileceğin saray sarması tatlısı ile menünü daha da zengin gösterebilirsin. İdeal kıvamıyla damağında lokum tadı bırakacak, görünümüyle seni mest edecek kolay saray sarması tarifi ve saray sarması yapımının püf noktalarını öğrenmek için hazır mısın? İlk önce bu leziz tatlının malzemelerini temin etmen gerekecek. Daha sonra tatlının yapılışına geçebilirsin. 

Saray Sarması Malzemeleri

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1,5 su bardağı un

  • 3 yemek kaşığı kakao

  • 1 litre süt

  • 1 paket vanilya

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1,5 su bardağı Hindistan cevizi

  • 2 paket Krem şanti

Saray Sarması Nasıl Yapılır?

Saray sarması yapılışı aslında sanıldığı kadar zor değil. Tarifteki malzemeleri doğru ölçülerde kullanırsan ve tarifin yapım aşamalarını dikkatlice takip edersen, bu şahane tatlıyla çevrendeki herkesi şaşırtabilirsin. Hazırsan, hemen başlayalım.

  • Geniş ve dibi kalın bir tencereye un, toz şeker ve kakaoyu dök. Tüm malzemeleri karıştırarak pişirmeye başla. Aynı tencereye yavaş yavaş süt ilave ederek karıştırmaya devam et.

  • Ardından ocağın altını orta seviyede açarak tel çırpıcı ile muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişir. Ancak karışımın dibinin tutmasını engellemek için sürekli karıştırman gerekir.

  • Muhallebi kıvamına gelmeye başlayan karışımı ocağın altını kısarak bir süre daha pişir. Bu tatlının püf noktalarından biri, hazırladığın harcı kısık ateşte iyice karıştırarak pişirmen. Buna çok dikkat etmelisin. Çünkü muhallebinin dibi hemen tutar ve fark edilmezse hafif bir yanma dahi gerçekleşebilir.

  • Kaynama esansında üzerinde baloncuklar oluşmaya başlayan muhallebinin içerisine hiç zaman kaybetmeden hızlıca tereyağını ve vanilyayı ekleyerek hızlıca karıştırmaya devam et. Bu işlemi hızlıca tamamlandıktan sonra ocağın altını kapat ve muhallebinin dinlenmesi için uygun bir yerde beklet.

  • Kare bir fırın tepsisine Hindistan cevizini kalın bir katman olarak yaklaşık bir serçe parmağı kalınlığında eşit miktarlarda ser.

  • Daha sonra dinlenmeye bıraktığın muhallebiyi Hindistan cevizinin üzerine yay.

  • Tepsiye serilen muhallebiyi bir gece boyunca buzdolabında beklet. Böylece sarma işlemini kolayca yapılabilir ve sardıktan sonra şeklini daha iyi koruyabilirsin

  • Muhallebiyi buzdolabından çıkardıktan sonra krem şanti hazırla ve soğuyan muhallebinin üzerine yine eşit kalınlıkta olacak şekilde yay.

  • Tepsiye serdiğin bu katmanı bir bıçak yardımıyla dikdörtgen şeklinde kes. Bu süreçte de kolaylık olması için önce muhallebini yatay olarak ardından dikey olarak kesebilirsin.

  • Kestiğin dikdörtgen parçaları spatula yardımı ile parçalamadan dikkatlice sarmaya başla. Üzerini tercihine göre fıstık ezmesi gibi ürünler ile süsleyerek servis edebilirsin.

Saray Sarması Servis Önerisi

Saray sarması ya da namı değer saray lokumu yapmayı öğrendin. Ancak bu eşsiz lezzeti, daha da lezzetlendirmek ve görsel bir şölen havasında sunmak istemez misin? Yapman gereken çok basit. Saray sarmasının yanına leziz Carte d’Or çeşitlerinden birini koyabilir, damağında iz bırakan bir lezzetle buluşabilirsin. Üstelik büyük hazırlıklara da gerek yok, Carte d’Or varsa zaten hazırsın!