Skip to content

 

Ramazan Şerbeti Tarifi

Besleyiciliği, lezzeti ve susuzluğu dindiren özelliği ile ramazan ayına özel hazırlanan ramazan şerbeti, Osmanlı döneminden günümüze miras kalan tadıyla sofraları şenlendiriyor. Ev yapımı olan şerbetler, özel sunumlarla, yemek esnasında ve sonrasında içilerek hem lezzet vadediyor hem de sindirime, susuzluk hissinin dindirilmesine yardımcı oluyor. Hafif tadı ile hem iftarda hem de sahurda içebileceğin içecek sayesinde tokluk hissini daha uzun süre yaşayabilir, hazım sorunlarının üstesinden gelebilirsin. Osmanlı'da su ve ilaç yerine kullanılan, kristal kadehlerde sunulan, buzla servis edilen şerbetin günümüze ulaşan 100'e yakın farklı tarifi bulunuyor. Saray mutfağının helvahane adı verilen bölümünde hazırlanan tariflerin içinde çiçekler, taze otlar, bal ve sirke sıklıkla kullanılıyordu. Modernize edilerek bugünün mutfaklarına ulaşan şerbet, asıl lezzetini ise baharatlardan ve meyvelerden alıyor.

Ramazan Şerbeti Malzemeleri

Şerbet için: 

  • 1.5 litre su

  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker

  • 2 çubuk tarçın

  • 1 su bardağı vişne

  • 1 çay kaşığı karanfil

  • 5 gram kök zencefil

  • 5 tane kırmızı erik

  • 1 su bardağı kuru üzüm

Üstü için: 

  • Bir avuç dolmalık fıstık 

Evde Ramazan Şerbeti Yapımının Püf Noktası

  • Ramazan şerbeti tarifi yaparken hem kuru hem taze hem de dondurulmuş meyveleri kullanabilirsin. 

  • Şerbet yaparken tahta kaşık kullanmamalısın. Kaşığın tadı şerbeti bozacağından metal mutfak araçlarını tercih edebilirsin. 

  • Meyveleri kullanmadan önce bol su ile yıkamalı ve ayıklamalısın. 

Ramazan Şerbeti Hazırlanışı

  • Derin bir tencere kullanmalısın. Öncelikle soyduğun zencefili tencereye al. Zencefilin üstüne karanfilleri tek tek saplamalısın. Tarçını ve karanfilli zencefili tencereye al ve su koyarak kaynatmaya başla. 

  • Karışım kaynamaya başladığında içine toz şekerini ekle ve iyice karıştır. 

  • Kuru üzüm ve erikleri tencereye ekle. 5 dakika kadar kaynat. 

  • Güzel kokular burnuna gelmeye başladığında taze vişneleri de içine at ve karışımı 5 dakika kadar daha kaynat. 

  • Şerbetin altını kapat ve ılımasını bekle. Ilırken, acı tat vermemesi için çubuk tarçın ve karanfilli taze zencefili şerbetin içinden çıkarmalısın. 

  • Şerbet soğuduğunda süzerek bir sürahiye alabilir, buzdolabında muhafaza edebilirsin. 

Ramazan Şerbeti Sunumu

Evde ramazan şerbeti nasıl yapılır öğrendin, sıra serviste. Ramazan şerbeti yapımı kadar sunumu da önemli.

  • Bir tavada dolmalık fıstıkları hafifçe kavurmalısın. Ardından soğumaya bırak. 

  • Buzdolabından çıkardığın şerbeti bardaklara boşalt ve üzerine önce birkaç tane buz ekle. 

  • Ardından şerbeti dolmalık fıstıklarla süslemelisin. 

  • Ramazan şerbetine en çok yakışan tatlılar arasında Carte d'Or da var. Bi' tatlılık yap ve sanat eserini andıran Carte d'Or tatlılarını ramazan şerbeti ile sun. Herkesi sofrana hayran bırakacak bu küçük dokunuşla, aile yemeklerini unutulmaz kılabilirsin.