Skip to content

Profiterol Tarifi

Çikolatalı tatlı dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri kuşkusuz ki profiterol. Çıtır hamurun içindeki enfes krema ve üzerindeki nefis krema sosu ile hemen herkes tarafından sevilen profiterol, Ramazan sofralarını da süslüyor. Birlik ve beraberlik duygusunun en yoğun yaşandığı; sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın vücut bulduğu Ramazan aylarında iftar ve sahur sofraları da özenle hazırlanıyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin adeta yarışa girdiği mübarek ayda dört gözle beklenen ise tatlılar. Hafifliği ve muhteşem görünümü ile gönülleri fetheden profiterol, iftar sonrası çay keyfine keyif katıyor. Özellikle çocukların da hayranı olduğu tatlı, besleyici özellikleri ile de ön plana çıkıyor. İşte sana özel profiterol yapımının püf noktaları ve pratik bir profiterol tarifi;

Profiterol Malzemeleri

Profiterol hamuru için:

  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı un(100gr)

  • 1 su bardağı su (200 ml)

  • 1/2 paket margarin(125 gram)

Kreması için:

  • 1 adet yumurta

  • 2,5 su bardağı süt (500 ml)

  • 1,5 çay bardağı toz şeker (100 gr)

  • 3 yemek kaşığı un (30 gr)

  • 1 paket vanilya

Çikolata sosu için:

  • 200 gram krema

  • 220 gram bitter çikolata

Profiterol Nasıl Yapılır?

Profiterol yapımına öncelikle hamurunu yapmakla başlanır. Biraz zahmetli bir süreç olan hamur yapımında dikkat etmen gereken en önemli nokta yumurtaları eklerken hamurun biraz soğumasını beklemektir. Aksi halde yumurta sarısı kesilir ve istediğin kıvamı tutturamayabilirsin. Ayrıca yumurtaları teker teker kırmalısın. Her bir yumurtayı iyice hamura yedirdikten sonra diğerini kırmalısın. Hamuru yapıp 10 dakika dinlendirdikten sonra tatlı kaşığı ile parça alıp fırın tepsisine dizebilirsin. Yaklaşık 40 dakika hamurlar kızarana kadar pişir ve daha sonra çıkartarak soğumaya bırak. Bu arada bir tencere içinde profiterol kreması hazırla. Hazırladığın kremayı kızaran hamurların içine sıkma poşetiyle ya da kaşık yardımıyla yerleştir ve hepsini bir kâseye koy. Başka bir tencerede profiterol sosu için bitter çikolata ve kremayı kullan. Hazırladığın çikolata sosu profiterolün üstüne dök ve buzdolabında birkaç saat soğumaya bırak. İşte bu kadar! Profiterolün servis için hazır.

Profiterol Hamuru Nasıl Yapılır?

Profiterol hamurunun hazırlanışı diğer pasta ve çörek gibi hamurlardan biraz daha farklı. Önce geniş bir tencere al ve içine bir bardak su ve margarini koy. Ocağın altını yakarak karışımı kaynat. Profiterol hamuru için 125 gram margarin ile 1 bardak suyu bir tencereye al ve kaynat. Kaynayan sıvının içine unu ekle ve sürekli karıştır. Bir süre sonra hamur toparlanır. Ocağın altını kapatarak hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika kadar dinlendir. Ardından 3 yumurtayı birer birer hamura kır. Ancak her bir yumurtayı iyice yedirdikten sonra diğerini kırmalısın. Tamamen yumurtalarla karıştırdıktan sonra hamuru 15-20 dakika dinlenmeye bırak.

Profiterol Kreması Nasıl Yapılır?

Profiterol kreması için sos tenceresine süt ve şeker ekle. Şeker eriyinceye kadar karıştır. Daha sonra içine 3 yemek kaşığı un ve 1 yumurta ekleyip, tencereyi ocağa koy. Ocağın altını yakıp, orta ateşte sürekli karıştırarak krema kıvamı alıncaya kadar pişir. Koyulaştıktan sonra içine vanilya ekleyip daha koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştır. Ardından ocağın altını kapatıp oda sıcaklığında ılımaya bırak. Soğuyan kremayı sıkma poşetine koyup buzdolabında en az bir saat soğumaya bırak.

Profiterol Çikolata Sosu Nasıl Yapılır?

Profiterol çikolata sosu yapmak için bitter çikolatayı küçük parçalara ayır ve krema sosu ile birlikte bir sos tenceresine koy. Sos tenceresini ocağa al ve altını yakarak orta ateşte bitter çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırarak pişir. Daha sonra tencereyi ocaktan alarak oda sıcaklığında soğumaya bırak.

Profiterol Servis Önerisi

Profiterolü servis etmek için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsın! Buzdolabında beklettiğin profiterolün üzerini Antep fıstığı, ceviz ya da fındık parçalarıyla süsleyip en seçkin maddelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleriyle servis edebilirsin. Hadi sen de bi tatlılık yap, sanat eseri gibi tatlılara Carte d'Or ile imzanı at.