Skip to content

Pratik Trileçe Tarifi

Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının yerini Balkanlardan gelen lezzet dalgası alıyor. 3 farklı süt karışımı, pandispanya ve çikolata sostan oluşan trileçe bağımlılık yapan enfes aroması ve damaklarda dağılan yumuşacık yapısıyla en çok sevilen tatlılar arasında yerini alıyor. Kendine has bir aromaya sahip olan tatlı, ikindi kahvesi ve akşam yemeği sonrası keyif çaylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında. On bir ayın sultanı, birlik ve beraberlik duygusunun tavan yaptığı ramazan aylarına yaklaştığımız şu günlerde, misafirlerine ve sevdiklerine özel hafif bir tatlı arıyorsan trileçe tam sana göre. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan ramazan aylarında iftar ve sahur sofraları ayrı bir önem kazanıyor. En lezzetli yemeklerin en sıcak çorbaların yer aldığı iftarların dört gözle bekleneni de tatlılar. Genellikle şerbetli tatlıların tercih edildiği ramazan ayında bir farklılık yaratabilir ve Balkanların bu özel tatlısını deneyebilirsin. Trileçe nasıl yapılır diye merak ediyorsan işte sana özel pratik trileçe tarifi!

Trileçe Ne Demek?

Arnavutça Trileqe olarak bilinen trileçe tatlısı Balkan ülkelerine özgü bir tatlı. Peki, trileçe nedir? Trileçe kelimesinin kökeni İspanyolca “Tres Leches” yani “Üç Süt” kelimelerinden geliyor. İnek sütü, keçi, sütü ve manda sütü kullanılarak hazırlandığı için tatlıya trileçe adı veriliyor. Bugün dünyanın hemen hemen her köşesinde tanınan bir lezzet haline gelen tatlı, süngerimsi yapıya sahip sarı renkli pandispanyası ile iştah açıcı bir görünüm sergiliyor. Geleneksel karamel sosu ile de birleşen pandispanya trileçenin efsane lezzetini oluşturuyor.

Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Yaklaşık 8 dilimden oluşan, hazırlaması 30 dakika ve pişirmesi 35 dakika süren trileçe malzemeleri;

Pandispanya için;

  • 5 adet büyük boy yumurta

  • 7 yemek kaşığı un (70 gram)

  • 6 yemek kaşığı toz şeker (60 gram)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

Karameli İçin:

  • 1 büyük çay bardağı toz şeker (100gram)

  • 2 yemek kaşığı tereyağı (20 gram)

  • 1 paket krema

Krem şanti için:

  • 1 paket krem şanti

  • 2 su bardağı soğuk süt

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı toz şeker (170 gr)

  • 1 su bardağı keçi sütü (200 ml)

  • 1 su bardağı manda sütü (200ml)

  • 2 su bardağı inek sütü (400 ml)

Trileçe Nasıl Yapılır?

  • Hazırlaması kolay ve pratik olan trileçenin pandispanyası için; derin bir kâseye yumurta ve şekeri koy. Şeker iyice eriyinceye ve karışım beyaz köpük haline gelinceye kadar çırp. Ardından kâseye un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip alttan üste doğru pürüzsüz bir karşım elde edene kadar çırpmaya devam et. Hazırladığın pandispanya hamurunu iyice yağladığın fırın kabına dök. Önceden 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişir ve daha sonra fırın derecesini 150 dereceye indirerek 20-25 dakika daha pişir. Pişirme işleminden sonra pandispanyayı fırından çıkar ve üzerinde kürdanla küçük delikler açarak oda sıcaklığında dinlenmeye bırak.

  • Trileçenin sütlü şerbeti için; derin bir tencere içine inek sütü, manda sütü, keçi sütü ve şekeri koy. Tencereyi ocağa alarak orta ateşte, şeker sütlerin içinde iyice eriyinceye kadar karıştır. Sütler kaynayınca ocağın altını kapatarak oda sıcaklığında soğumaya bırak.

  • Dinlenmeye bıraktığın pandispanyanın üzerine ılıyan sütlü şerbeti dök ve iyice şerbeti emmesi için biraz bekle. Daha sonra keki buzdolabında soğumaya bırak.

  • Buzdolabından çıkardığın trileçe pandispanyasının üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi sür ve üzerine karamel sosunu da ekleyerek dilimle ve servise hazır hale getir.

Trileçe Sosu Nasıl Yapılır?

  • Trileçe karameli için; sos tenceresi içerisine toz şeker ekle ve tencereyi ocağa alarak kontrollü bir şekilde şeker erit. Şeker eriyince içerisine tereyağını da ekle ve tereyağı eriyince üzerlerine kremayı da eleyerek karıştır. Ardından hemen ocaktan al ve soğumaya bırak.

  • Krem şanti için; 1 paket krem şantiyi kaseye dök ve üzerine 2 su bardağı süt ekleyerek tamamen katılaşıncaya kadar mikser ya da çatal yardımıyla çırp. Katılaşan krem şantiyi buzdolabında soğumaya bırak.

Trileçe Süsleme Önerileri

İşte geldik en önemli noktaya, trileçe neyle servis edilir? Trileçe süsleme için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsın! Trileçe tatlısını en seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile servis edebilirsin. Sanat eseri gibi tatlılar için sen de bi tatlılık yap!