Skip to content

 

Tam Kıvamında Nişastasız Sütlaç Tarifi 

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan sütlü tatlılar, iftar sofralarının baş köşesinde yer alır. İftar sofrası hazırlarken yemek sonrası yenilen tatlılarla, bayram havası yaratmaya ne dersin? "O kadar çok yemek yedik, tatlı da hafif geçsin, düşük kalorili olsun" diye düşünüyorsan, bu tarif tam sana göre. Ramazan ayının en gözde tatlılarından biri olan sütlaç nasıl yapılır merak ediyor musun? Cevabın evet ise, yazıyı okumaya devam etmelisin. En güzel sütlaç tarifini öğrenerek Carte d'Or eşliğinde sanat eseri gibi tatlılar hazırlayabilir ve ramazan sofranı renklendirebilirsin.

Nişastasız Sütlaç Tarifi Malzemeleri

  • 1 litre süt ( 5 su bardağı )

  • 2 çay bardağı yıkanmış pirinç

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 paket vanilya ( 5 gram )

  • 4 su bardağı su (kullanılan su bardağı ölçüsü 200 ml )

Nişastasız Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nişastasız anne sütlacı yapmak için, öncelikle pirinçleri iyice yıka ve derin bir tencereye koy.

  • Üzerine 4 su bardağı soğuk su ilave edip, ocağın üzerinde kaynamaya bırak.

  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kıs ve kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar, ara ara karıştırarak pişirmeye devam et. (Dibinin tutmaması için karıştırmayı ihmal etmemelisin.)

  • Pirinçler suyunu çekince ve yumuşamaya başlayınca, üzerine süt ilave et ve harlı ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişir.

  • Kaynamaya başlayınca tekrar altını kısmayı unutma ve kısık ateşte kontrollü olarak 20 dakika pişirmeye devam et. ( Bu süre boyunca altını ara ara karıştırmayı unutmamalısın.)

  • Bu işlemin sonunda içerisine 1 su bardağı toz şeker ilave ederek tekrar karıştırmaya devam et.

  • Tüm bu işlemlerden sonra sütlacı 5 dakika daha pişir ve sonrasında ocaktan al.

  • Pişirilen sütlacın içerisine 1 paket vanilyayı ekle ve karıştırmaya devam et.

  • Hazırlanan lezzetli nişastasız sütlacı, kaselere paylaştır ve oda ısısında soğumaya bırak. Sonrasında oda ısısında soğuyan sütlacı, buzdolabına kaldır. Soğuyup kıvam alması için sütlacı en az 3-4 saat dinlendirebilirsin.

Nişastasız Sütlaç Tarifi Püf Noktaları

Sütlacının daha lezzetli olması için birkaç küçük ipucunu uygulayabilirsin. Ufak detaylar ile çok daha lezzetli ve kıvamlı sütlaç hazırlamak senin elinde!

  • Ramazan ayına ve iftar sofralarına yakışır eşsiz sütlaç hazırlamak için açık süt kullanmayı tercih etmelisin böylece sütlacın çok daha lezzetli olur.

  • Manda ve inek sütünü karıştırarak yapacağın sütlaç ile misafirlerinden tam not alabilirsin.

  • Bir diğer küçük püf noktası ise sütlacın dinlenme süresidir. 1 gece dinlenmiş sütlaç çok daha lezzetli olur.

Sütlaç Çeşitleri

Sütlaç çeşitleri neler kısaca bakalım dilersen. Kızarmış sütlaç sevenler için; fırın sütlaç. Kıvamı hep tutsun isteyenler için: nişastalı sütlaç. Carte d'Or'dan tarifi aldım ben yaparım diyenler için; nişastasız sütlaç. Değişik aroma arıyorum diyenler için de: lavantalı, damla sakızlı, limonlu, baharatlı hatta Chia tohumlu sütlaç türleri bulunur.

Sütlaç Sunumları

İftar sofralarına yakışır bir sütlaç için sunum çok önemlidir. Lezzetinden emin olduğun sütlacının sunumu için büyük hazırlıklara gerek yok! Carte d'Or varsa zaten hazırsın. Bi tatlılık yapıp Carte d'Or ile sütlacını birleştirerek sunumunu tamamlayabilirsin. Seçim sana kalmış dilersen Carte d'Or Classic limon, karadut ve vanilya ile sütlacını birleştir, istersen Carte d'Or Selection krem karamel ile sütlacına farklılık kat. Çikolatadan vazgeçemem diyorsan Carte d'Or Selection çikolata karnavalını denemeye ne dersin? Hafif olsun ferah olsun istersen Carte d'Or Classic yaz rüyası tam sana göre!

Sütlaç Kaç Kaloridir?

Sütlacı sevmek için bir nedenin daha var, masum tatlılar arasında yer alan sütlacın 100 gramında 107 kcal bulunur. Besin değeri olarak: 1 kase sütlaç, 40,8 gram  karbonhidrat, 3,5 gram protein ve 3 gram yağ içerir. iftar sonrası ağır yenen yemeklerden sonra ideal bir tatlıdır.