Skip to content

Mis Gibi, Kolay Un Helvası Tarifi

Un helvası, geleneksel Türk mutfağında gönüllere taht kurmuş efsane bir lezzettir. Modası hiçbir zaman geçmeyen un helvası, en şık restoranlardan ara sokaklardaki lokantalara, ev partilerinden eş - dost ziyaretlerine kadar her yerde karşına çıkabilir. Özellikle bayramlarda hazırlanan vazgeçilmez tatlılar arasındadır. Bayramlarda ziyarete gelen sevdiklerine gönül rahatlığı ile ve hızlıca ikram edebileceğin pratik un helvası, ayrıca yaratıcı ve özel sunum fikirlerine de kolaylıkla uyum sağlar. Rahatça şekil verilebilir olmasının yanında farklı lezzetlerle yakaladığı lezzet ahengi sayesinde alternatif şekillerde servis edilebilir.

Un helvası yapılışı sırasında çok fazla malzemeye ihtiyaç duymaz ve karışık tariflerin içinde boğulmazsın. Ramazanda sevdiklerinle bir araya geleceğin iftar sofraları için birebir olan un helvası, bütün gün oruç tutarak gösterdiğin sabrı tatlı bir şekilde ödüllendirmen için eşsiz bir tatlıdır. Ramazan akşamlarının samimi sıcaklığını geleneksel bir tatlı olan tereyağlı un helvası ile süsleyerek ramazanda tatlı ve unutulmaz arkadaş buluşmaları yaşayabilirsin. Ramazan günlerinin yanında Ramazan Bayramı’nda da ziyaretçilerine ikram edebilir, onlarla özlem giderdiğin her dakikaya ayrı bir lezzet katabilirsin. Peki, un helvası nasıl yapılır? İşte, un helvası yapımı!

Un Helvası Malzemeleri

  • 170 gram tereyağı (ya da margarin)

  • 1,5 su bardağı un

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su

  • 1 su bardağı toz şeker

Un Helvası Nasıl Yapılır?

  • Bir tencerenin içinde su ve şekeri karıştırarak güzelce ısıt.

  • Tereyağını bir tavanın içerisinde eriterek üzerine azar azar un ekle.

  • Eklediğin unu orta ateşte kavurmaya başla.

  • Kavurma işlemi 15 – 20 dakika sürebilir. Giderek sıvılaşacak olan karışımın rengi de dönmeye başlar.

  • Biraz soğumaya bırakmış olduğun şerbeti, karışımın üzerine yavaş yavaş dök. Bir yandan karıştırmaya devam et.

  • Helva bir süre sonra katılaşmaya ve istediğin kıvama gelmeye başlar. Helva kıvam alınca hazır demektir.

  • Son adım olarak da helva soğumadan kaşık yardımıyla klasik un helvası görünümünü vererek servise hazır hale getirebilirsin.

Un Helvası Püf Noktaları

Un helvası tarifi için en önemli püf nokta, kullandığın tereyağı ve unun kaliteli olmasıdır. Bunun yanında yanmaz – yapışmaz tava kullanman, ilave edeceğin şerbeti karışım hafif kahverengiye dönmeye başlarken eklemen de önemlidir. Ayrıca şerbetin oda sıcaklığından daha sıcak olması, helvanın kıvamını olumsuz etkileyebilir. 

Sütlü un helvası nasıl yapılır diye merak ediyor olabilirsin. Sütlü un helvası istersen şerbeti yaparken su yerine süt kullanabilirsin.

Un Helvası Servis Önerisi

Un helvası uyumlu lezzetiyle farklı şekillerde servis edilebilir ancak tadını tam anlamıyla tamamlayacak Carte d'Or Classic Kaymak, sana enfes bir deneyim yaşatır. Taze süt ve kaymağın eşsiz karışımı olan Carte d'Or Classic Kaymak, beraber servis edildiğinde un helvasını adeta bir sanat eserine dönüştürür.

Un Helvası Kaç Kaloridir?

"Un helvası kaç kalori?", tatlı aşıklarının kafasındaki en önemli sorulardandır. Bir çorba kaşığı kadar, yani 20 gram un helvası yaklaşık olarak 65 kaloridir. Bu yönüyle un helvası, ölçülü tüketildiğinde tatlı ihtiyacını harika bir şekilde karşılamanı ancak aşırı kalori almamanı sağlar.