Skip to content

Kolay Fırında Sütlaç Tarifi

11 ayın sultanı Ramazan ayında iftar sofralarının ihtişamı da bir başkadır. Birlik ve beraberlik duygularının pekiştiği, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın öneminin anlaşıldığı mübarek Ramazan ayı, iftar sofralarıyla göz doldurur. Ramazan ayında en çok sevilen ise tatlılardır. Genellikle şerbetli tatlılar tercih edilse de daha besleyici ve düşük kalorili fırında sütlaç da kendine özgü lezzetiyle favoridir. Özellikle üzerindeki kızarmış tabakanın mis gibi kokusu büyüleyicidir, ağızda bıraktığı aroma ise kalıcı bir lezzet bırakır. Yüksek protein ve kalsiyum içeren sütlü tatlı, gün boyu oruç tutan vücut için ideal bir seçenektir. Ayrıca fırında sütlaç yapımı oldukça kolay ve pratiktir. İşte senin için fırında sütlaç nasıl yapılır tarifi ve püf noktaları;

Fırında Sütlaç Malzemeleri

4 kişilik kolay fırında sütlaç tarifi için malzemeler:

  • 5 su bardağı süt ( 1 litre)

  • 1 çay bardağı pirinç

  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası (20 gram)

  • 1 su bardağı toz şeker (170 gram)

  • 1 adet yumurta sarısı

  • 2 su bardağı su (400 ml)

  • 1 paket vanilya

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Fırında sütlaç yapılışı ve pişirilmesi yaklaşık 45-60 dakika sürer. İşte adım adım fırında sütlaç tarifi;

  • Geniş bir tencereye 5 su bardağı sütü ve 1 su bardağı toz şekeri koy. Bir çırpma teli ya da kaşık yardımıyla şeker eriyinceye kadar karıştır.

  • Süt ve şeker karışımını ocağa al ve kaynamasını bekle, daha sonra ocağın altını kısarak kaynamaya bırak.

  • 1 çay bardağı pirinci bol suda yıka ve bir tencere içine 1-2 çay bardağı su ile birlikte koy. Orta ateşte pirinçleri suyunu çekene kadar haşla.

  • Ocakta kaynayan sütün içine vanilyayı ekle ve karıştır. Haşlanan pirinçleri de ocaktaki sütün içine ekle ve kaynamaya bırak.

  • Cam bir kâse içine yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı buğday nişastası ve 2 su bardağı suyu koy. Malzemeleri tamamen pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştır.

  • Hazırladığın karışımın içine kaynayan sütten bir miktar dökerek ılımasını sağla.

  • Ilıyan karışımı kaynayan süt tenceresine azar azar karıştırarak ekle.

  • Koyulaşan karışımı fırın kâselerinin içine al.

  • Fırın kâselerini önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına koy ve yaklaşık 15 dakika pişir.

  • Pişirdikten sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyip daha soğuk olması için buzdolabına alabilirsin.


Fırında Sütlaç Püf Noktaları

Fırında sütlacın en önemli özelliği üzerinin kızarmış olmasıdır. Peki, fırında sütlaç nasıl kızarır? Fırın tepsisine sütlaç kâselerini yerleştirdikten sonra tepsiyi yarısına kadar su ile doldurmalısın. Böylece kâselerdeki sütlaçların üzerinin eşit şekilde kızarmasını sağlayabilir ve sütlacın çok sert bir kıvama sahip olmasını engelleyebilirsin. Fırında sütlaç kızarması için fırına koymadan önce üzerine toz şeker ve yumurta sarısı sürebilirsin. Fırında sütlacı en seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile servis edebilir, sanat eseri gibi tatlılar hazırlayabilirsin.