Skip to content

Kıtır Kıtır İrmikli Kalburabastı Tarifi 

Ramazan ayı boyunca kurulan iftar sofralarının tamamlayıcısı olan ve ailece bir arada yenen yemeklerin ardından aranan lezzet, tabii ki tatlılardır. Hem damağı şenlendiren hem de göze hitap eden, ramazan sofralarına çok yakışan kalburabastı tatlı tarifini çok seveceksin. Şerbetli bir tatlı olan kalburabastıyı hemen her evde bulunabilen malzemelerle kolayca yapabilirsin. Kendine özgü şeklini verebilmek için bir kevgir ya da kalbura ihtiyacın var. İrmikli kalburabastı tarifi yapılışı bakımından basit olsa da doyurucu ve çok lezzetli bir tatlı. Hem evdekilere hem de evine gelen misafirlere hazırlamak için kıyır kıyır kalburabastı tarifi arıyorsan işte tam da yerindesin. Nefis kalburabastı tarifi ile ailene, komşularına ya da misafirlerine oldukça leziz bir tatlı yapabilir ve övgüleri toplamaya başlayabilirsin. Kalburabastı nasıl yapılır merak ediyorsan vereceğimiz tarif tam sana göre. 

Kalburabastı Tarifi Malzemeleri 

''Kalburabastı tatlısı nasıl yapılır'' kolayca öğrenmek için tarife göz atabilirsin. İşte tam da ramazan sofralarına yakışan en güzel kalburabastı tarifi.

  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağı

  • Yarım su bardağı pudra şekeri 

  • 1 kahve fincanı sıvı yağ

  • 1 adet yumurta

  • 1 paket kabartma tozu 

  • 1 paket şekerli vanilin

  • 1 çay bardağı irmik

  • 3,5-4 su bardağı un 

  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı şeker 

  • 3,5 su bardağı su 

  • 1 dilim limon 

Servis için: 

  • Toz Antep fıstığı

  • Carte d’Or Classic Kaymaklı

Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlının şerbetini hazırlaman gerekiyor. Bunun için bir tencereye suyu ve şekeri koyup kaynatmalısın.

  • Şerbet kaynadıktan sonra limonu ilave edip 20 dakika daha kaynat ve soğumaya bırak. 

  • Derin bir karıştırma kabına tereyağını, sıvı yağı, pudra şekeri ve yumurtayı koyup iyice karıştır. 

  • Üzerine irmiği, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip karıştır.

  • Daha sonra unu azar azar ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur hazırla. 

  • Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinle aç ve arasına ceviz koyup elinle istediğin şekli ver. 

  • Hazırladığın hamur toplarını süzgecin ters kısmına bastırıp şekil almasını sağla.

  • Hazırladığın kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak diz. 

  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişir. 

  • Fırından çıkardığın sıcak kalburabastıların üzerine soğuttuğun şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdir. 

Kıyır kıyır irmikli kalburabastı, dinlendirdikten sonra servise hazır hale gelecektir. Servis ederken Carte d’Or Classic Kaymak ile birlikte sunabilirsin. Harika bir ikili oluşturan bu lezzeti mutlaka denemelisin. Büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsın.

Kalburabastı Tarifi Püf Noktaları 

  • Hamura şekil verdikten sonra tepsiye dizerken mutlaka aralıklı dizmelisin. Kabaran hamur daha fazla yer kaplayacağı için birbirine değmesini engellemiş olursun. 

  • Hazırladığın şerbet mutlaka tam soğumuş olmalıdır. Kalburabastı sıcakken soğumuş şerbeti gezdirmelisin.

  • Unu ilave ederken dikkatli ve yavaş yavaş ilave edersen hamurun kıvamını kendine göre ayarlayabilirsin. 

Kalburabastı Tarifi Kaç Kaloridir? 

Ramazanın birleştirici ruhunu yaşayabileceğin, sevdiklerinle bir masa etrafında toplanma zamanları olan iftar yemeklerini  kalburabastı tatlısı ile taçlandırabilirsin. Eğer sen de "annemin kalburabastı tarifi gibi olsun" diyorsan tam ölçülü ve garantili bu tarifi denemelisin. İster kalabalık sofralara ister baş başa içilen kahvenin yanına yap, kalburabastı tatlısı harika bir eşlikçi olacaktır. Kalburabastı kalori açısından zengin bir tatlıdır. 100 gramlık bir porsiyonunda 272 kcal kalori bulunmaktadır.