Skip to content

Kıbrıs Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

Türk toplumu olarak şerbetli tatlılara karşı zaafımız olsa da hafif ve besin değeri yüksek sütlü tatlılar da vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor. Peki, bu iki vazgeçilmez lezzeti aynı anda tadabileceğini söylesem! Evet, yanlış duymadın. Bal gibi şerbeti ve sütlü kremasıyla seni cezbedecek yepyeni bir tatlıyla tanışmaya hazır mısın? Tatlımız, yavru vatan Kıbrıs mutfağının özgün tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Rum tatlısı olarak bilinen Kıbrıs tatlısı, aslında Türk mutfağındaki revani ve ekmek kadayıfının başka bir versiyonu. Özellikle birlik ve beraberliğin öneminin en çok hissedildiği ramazan ayında sevdiklerini mutlu etmeye ne dersin? Öyleyse çayın, kahvenin yanına mutlaka bir Kıbrıs tatlısı gerek. Şimdi bu muhteşem tatlının yapımı için gereken malzemeleri öğrenelim ve hemen ardından yapımına geçelim.

Kıbrıs Tatlısı Malzemeleri

Keki için:

  • 3 adet yumurta

  • Yarım su bardağı şeker

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

  • 1 su bardağı galeta unu

  • 1 su bardağı küçük boyutlarda kırılmış ceviz veya 1 su bardağı Hindistan cevizi

  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için:

  • 1 litre süt

  • 1 su bardağı nişasta

  • Yarım su bardağı şeker

  • 1 paket vanilya

  • 1 krem şanti

Şerbeti için:

  • 1 su bardağı su

  • 1,5 su bardağı şeker

  • 1 paket vanilya

Kıbrıs Tatlısı Kreması

Bulut gibi yumuşacık kremasıyla dillere destan olan Kıbrıs tatlısı, kat kat tadıyla en sevdiğin lezzetlerden biri olmaya aday. Bu lezzet şöleniyle buluşmak için ilk önce şerbetini ve kekini yapman gerek. Hazırsan hemen başlayalım.

  • Kekin üzerine şerbetin soğuk dökülmesi gerektiği için ilk olarak şerbeti yapılır. Bunun için derin bir tencerede su ve şekeri buluşturarak kaynatmalısın. 

  • Şerbet kaynamaya başladığında ocağın altını kıs ve 15 dakika daha kaynat.  Daha sonra şerbetine vanilya ekleyerek karıştır ve soğumaya bırak.

  • Keki için ilk olarak yumurta ve şekeri iyice çırp ve hemen ardından sıvı yağ, galeta unu ve kabartma tozunu ekleyerek güzelce karıştır.

  • Tercihe göre yağlanmış bir borcama veya tepsiye dökülebilirisin.

  • Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 30 dakika pişirmen yeterlidir.

  • Kek fırından çıkar çıkmaz üzerine soğumuş şerbeti dök ve soğumaya bırak.

  • Kreması için krem şanti hariç diğer malzemelerin hepsi tencereye dökülerek muhallebi kıvamı alıncaya dek karıştırılarak pişir.

  • Piştikten sonra toz krem şantiyi muhallebinin içine ilave ederek blender ile 5 dakika çırpmalısın.

  • Şimdi soğumuş olan şerbetli kekin üzerine muhallebiyi dökebilirsin.

  • Tercihe göre üzerine bolca Hindistan cevizi ve ceviz serpebilirsin.

  • Hazırlanan Kıbrıs tatlısını 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra zevkle servis edebilirsin.

  • Büyük bir zevkle hazırladığın Kıbrıs tatlısını, en seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d’Or çeşitleriyle yapabilirsin. Bunun için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d’Or varsa zaten hazırsın!

Kıbrıs Tatlısı Püf Noktaları

  • Kıbrıs tatlısının tam kıvamında olması için şerbetinin doğru şekilde hazırlanması ve önerilen sıcaklıkta dökülmelidir. Kıbrıs tatlısı tarifi için şerbet soğuk olarak dökülmelidir.

  • Kekin daha iyi kabarmasını sağlamak için yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılmalıdır.

  • Kekin üzerine şerbet döküldükten sonra yeterince soğuması beklenmeli ve krema daha sonra eklenmelidir.