Skip to content

 

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

Kemalpaşa tatlısı, kolay yapılışı ve lezzeti ile herkesin beğenisini kazanır. Özellikle Bursa ve çevresinde meşhur olan tatlı, aslında koyun sütünden yapılan özel bir peynirden hazırlanır. Ancak herhangi bir tuzsuz beyaz peynir ile tarifi deneyebilirsin. Özellikle ramazan aylarında sofrada kendine yer edinen tatlı, yemek ardından veya çayla, kahveyle beraber yenebilir. Hafifliği, enerji veren ve besleyici özelliği ile aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Acil misafir olduğunda, hazır Kemalpaşa tatlılarından alıp yalnızca şerbetleyebilirsin. El hünerini göstermek ve ev yapımı lezzetine erişmek için hamuru da kendin yapabilirsin. Tek yapman gereken tarifi adım adım takip etmek. Kalabalık ramazan akşamlarını, keyifli aile yemeklerini tatlandıracak nefis tarif seninle. 

Kemalpaşa Tatlısı Tarihi

Mustafa Kemal Paşa peynir tatlısı, halk arasında Kemalpaşa tatlısı olarak anılır. Kemalpaşa Tatlısı tarihi Osmanlı İmparatorluğu'nun son, Cumhuriyet'in ilk yıllarına dek uzanır. O dönemde göçmenlerle beraber Anadolu topraklarına geldiği rivayet edilen tatlı, günümüzde hala severek tüketilir. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki süthanelerde üretilmeye başlanan tatlı, kurutulup, paketli halde marketlerde de satılmaktadır. Günde süthanelerde ortalama 1 milyon Kemalpaşa tatlısı üretilir. 

Kemalpaşa Tatlısı Malzemeleri

Hamur Malzemeleri

  • 2 su bardağı un

  • Bir paket kabartma tozu 

  • 2 adet yumurta

  • 5 yemek kaşığı margarin

  • 250 gr tuzsuz taze beyaz peynir

Şerbet Malzemeleri

  • 2 su bardağı toz şeker

  • 2 su bardağı su

  • 2 tatlı kaşığı limon suyu

Süsleme Malzemeleri 

  • Hindistan cevizi tozu veya Antep fıstığı tozu 

Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır? 

  • Kemal paşa tatlısı nasıl yapılır diye heyecan içindeysen sakince geniş kap al ve hamuru yapmaya başla. İnan düşündüğün kadar zor değil. 

  • 2 yemek kaşığı unu kenara ayırdıktan sonra kalan unu, elekten geçirerek bir kaba yay. Unun ortasını aç ve yumurta ile kabartma tozunu içine dök. 

  • Tuzsuz taze peyniri rendeleyerek ufak ufak parçalara ayır ve unun içine ekle. 

  • Margarini de ekledikten sonra iyice yoğurmalısın. 

  • Hamur homojen bir hal aldığında kulak memesi kıvamından daha katı olmalı. Hamur uygun durumdaysa ceviz büyüklüğünde toplar yaparak yağlanmış bir tepsiye diz. 

  • Fırını 180 dereceye ısıtmalısın. Ardından tatlını fırının altı üstü yanar durumda, ortalama 20-25 dakika, pembeleşinceye kadar pişirmelisin. 

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır?

  • Kemalpaşa tatlısı yapılışı iki bölümden oluşur. Fırında tatlılar pişerken bir yandan şerbeti yapmalısın. Şekeri ve suyu bir tencereye al ve şeker eriyene dek karıştır. 

  • Homojen görünüm elde ettiğinde içine limon suyunu eklemelisin. 

  • Şerbet, 10 dakika kadar kaynadıktan sonra kenara alıp ılımasını bekle. Şerbeti sıcakken kullanmamalısın, muhakkak ılık olması gerekir. 

  • Fırından çıkardığın hamurları ılıyan şerbetin içine at ve şerbet tenceresini yeniden ocağa al. 

  • Kemalpaşa Tatlısı şerbeti ile 15 dakika kadar kaynamalı. Tatlıları yumuşayınca almalısın. Kontrollü pişirme bu esnada oldukça önemli, fazla haşlanan tatlılar dağılabilir. Az haşlandığında ise tatlının içi sert ve kuru kalabilir. 

  • Tam kıvamında haşlanan Kemalpaşa tatlılarını yumuşadığında kevgirle alarak servis tabağına alabilir ve dinlenmeye bırakabilirsin.

Kemalpaşa Tatlısı Servis Önerisi 

Kemalpaşa Tatlısı yapımının püf noktaları uygulandığında, kolaylıkla tam kıvamında tatlılar yapabilirsin. Tatlıyı servis etmeden önce soğumasını beklemelisin. Ortalama 2 saatte soğuyan tatlının üzerine Hindistan cevizi tozu veya Antep fıstığı tozu dökebilirsin. Servis esnasında tatlının bir sanat eseri gibi görünmesi ve harika bir sunuma kavuşması için Carte d’Or'u unutma. Haydi sen de bi tatlılık yap! Geleneksel Kemalpaşa tatlısına modern bir dokunuş katacak Carte d’Or ile ramazan sofralarının en sevilen tatlısı senin olacak.