Skip to content

 

Kadayıf Tatlısı Tarifi

Dostluk, kardeşlik, milli birlik ve beraberlik duygularının pekiştiği ramazan ayında en çok önem verilen konulardan biri de iftar ve sahur sofralarıdır. Sosyal dayanışma ve paylaşmanın yaşandığı ramazan ayında iftar sofralarını en lezzetli yemekler süsler. Dostlar, akrabalar iftara çağrılır, beraber iftar açılır, iftar sonrası ramazan sofralarının vazgeçilmezleri ise tatlılardır. Geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip olan kadayıf tatlısı, ramazan sofralarının da aranan lezzetidir. Şerbetli olmasına rağmen hafif olan tatlı, dışı çıtır çıtır içi yumuşacık yapısı ile damaklarda şölen havası yaratır. İftar sofralarında geçmişin izlerini yaşatmak istersen işte sana özel kadayıf tatlısı yapımının püf noktaları ve kadayıf tatlısı nasıl ıslatılır detayları;

Kadayıf Tatlısı Malzemeleri

  • 500 gram tel kadayıf

  • 200 gram tereyağı

  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker (425 gr)

  • 2,5 su bardağı su (500 ml)

  • 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Satın aldığın kadayıfları pişirmeden önce tel tel ayırarak birbirine yapışmasını önlemelisin. Bıçak ile kadayıfları 4 parçaya böl ve elinle dit.

  • Tatlının ilk önce şerbetini yapıp soğumaya bırakmalısın.

  • Tereyağının tamamını bir sos tavasında kısık ateşte erit.

  • Yayvan bir tepsi al ve erittiğin tereyağıyla bolca yağla. Geri kalan tereyağını soğuması için bir kenara al.

  • Yağladığın tepsiye iri kıyılmış ceviz tanelerini serpiştir.

  • Elinle seçtiğin ve parçalara ayırdığın tel kadayıfın yarısını cevizlerin üzerine yerleştir.

  • Kadayıfları parça parça eline alarak yerleştirmelisin. Tamamının tereyağına yapıştığından emin olmalısın.

  • Başka bir tepsi yardımıyla kadayıfları tepsiye iyice yapışması için sıkıştır.

  • Sıkıştırdığın kadayıfların üzerine ince çekilmiş cevizleri ekle. Tamamen kadayıfların üzerini örtmelerini sağla.

  • Kalan kadayıfları da yine para parça alarak cevizlerin üzerine yerleştir. Yine bir tepsi yardımıyla kadayıfların sıkışması için üzerini bastır.

  • Bir kenara ayırdığın tereyağının kalanını kadayıfların üzerine dök.

  • Önceden ısıtılmış fırına kadayıf tepsisini sür.

  • Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkartarak kadayıfları ters çevir ve diğer tarafının kızarmasını sağla.

  • Her iki tarafı da kızaran kadayıfları fırından çıkar ve birkaç dakika fırın sıcaklığını atmasını bekle.

  • Sıcak kadayıfı tepsi içinde dilimlere ayır ve soğuk şerbeti azar azar dök.

  • Şerbet içine çektikten sonra kadayıf servise hazırdır.

Kadayıf Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Kadayıf tatlısı şerbeti soğuk olarak kullanılır. Kadayıfın sıcak şerbetin soğuk olması, tatlının hamurlaşmasını önler. Bu nedenle kadayıfları yapmaya başlamadan önce şerbetini hazırlamalısın.

  • Geniş bir tencereye 2.5 su bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı suyu koy.

  • Tencereyi ocağa alarak orta ateşte şekeri eriyinceye kadar karıştırarak kaynat.

  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıp 15 dakika ocakta kaynamaya bırak.

  • Ocaktan almadan 2-3 dakika önce içine 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu ekle ve biraz daha kaynat. Daha sonra ocağın altını kapatıp, soğumaya bırak.

Kadayıf Tatlısı Kaç Derecede Pişer?

Kadayıf tatlısı hazırlanışı 30 dakika ve pişirmesi yaklaşık 1 saat sürer. Tepsiye yerleştirilen kadayıfların her iki tarafının da iyice kızarması oldukça önemlidir. Bunun için önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına sürülmelidir. Bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafı dikkatlice ters çevrilerek 10 dakika kadar daha pişirilerek bu tarafın da kızarması sağlanmalıdır.

Kadayıf Tatlısı Servis Önerisi

Ağızda çıtırdayan lezzeti ile enfes bir tatlı çeşidi olan kadayıfın servisi için büyük hazırlıklara gerek yok! En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d’Or varsa zaten hazırsın! Sanat eseri gibi kadayıf sunumu için Carte d’Or ile bi tatlılık yap!