Skip to content

 

İrmiksiz Şekerpare Tarifi

"Eyvah! Evde irmik kalmamış nasıl şekerpare yapacağım" diye düşünenlere ve irmik sevmeyenlere özel nefis bir irmiksiz şekerpare tarifi var. Hamurunun hazırlanması, pişirilmesi çok kolay. Lezzeti kadar hafifliğiyle de ramazan sofralarının yıldızı olacak bu nefis tatlı, hem geleneksel, şerbetli tatlılar sevenleri hem de hafiflik arayanları aynı noktada buluşturuyor. Aile boyu severek tüketilen kolay tatlıyı, dilersen misafir sofraların için tercih edebilirsin. Yemek sonrasında, çay saatinde, ailece toplanılan bereketli ramazan sofralarında bu tatlıdan vazgeçemeyeceksin. "İrmiksiz şekerpare olur mu?" diye düşünme ve tarif defterlerini hazırla. Muhabbetinize tat katacak yalancı şekerpare tarifi seninle, şimdiden afiyet olsun: 

İrmiksiz Şekerpare Tarifi Malzemeleri

  • 125 gram/yarım paket margarin 

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 4 yemek kaşığı toz pudra şekeri

  • 2 yumurta (Dilerseniz 1 yumurtanın sarısını üstüne sürmek için ayırabilirsiniz)

  • 1 paket kabartma tozu 

  • 1 paket şekerli vanilin

  • 3.5 su bardağı un

Şerbet: 

  • 3 su bardağı su

  • 3 su bardağı şeker

  • 4-5 damla limon suyu

Üstü için: 

  • Tane fındık

İrmiksiz Şekerpare Tarifi Püf Noktaları

  • İrmiksiz şekerpare yaparken önce şerbeti yapmalı ve hamur hazırlanıp pişerken onu soğumaya bırakmalısın. Böylelikle zaman kazanabilirsin. 

  • Kolay şekerpare tarifi irmiksiz olsa da un içerdiğinden dolayı iyice karıştırılmalı, güzelce yoğrulmalı. Ne kadar homojen bir hamur olursa, çatlama ihtimali o kadar azalır. 

  • Tatlı hamuru sıcak, şerbet ılıkken tatlı şerbetlenmeli. Böylelikle tatlı içine kadar şerbeti çekebilir. 

  • Tatlıyı şerbetledikten sonra ara ara nazikçe alt üst ederek şerbeti daha hızlı emmesini sağlayabilirsin. 

  • Pudra şekersiz şekerpare yapılabilir mi? Eğer pudra şekerin yoksa, tarifi pudra şekersiz de deneyebilirsin. Bu durumda şekerin daha iyi erimesi için önce yumurta ile şekeri çırparak sonra yağı ekleyebilirsin. 

İrmiksiz Şekerpare Şerbeti Hazırlanışı

  • Şerbeti hazırlamak için öncelikle küçük bir tencere almalısın. 

  • Tencere içine su ve şekeri ilave ederek ocağa koymalısın.

  • Şeker iyice eridikten sonra kıvam alana dek orta ateşte pişmeli. 

  • Kaynamaya başlayınca içine birkaç damla limon sıkman şekerlenmeyi önler. 

  • Şerbet ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakabilirsin. 

İrmiksiz Şekerpare Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri hazırladıktan sonra genişçe bir kap almalı ve karıştırma hamuru hazırlamalısın.

  • Hamur için oda sıcaklığındaki margarini kaba almalısın. 

  • Üzerine şeker ve yumurtayı koyarak elinle iyice yoğurmalısın.

  • İçindekiler iyice karıştıktan sonra elekte geçirdiğin unu yavaşça dökmeli, üzerine kabartma tozu ve vanilin ekleyerek karıştırmalısın. 

  • İyice yoğurduğun hamurun kıvamı kulak memesinden daha sert olmalı. Hamurun kıvamı uygun değilse biraz daha un ile kıvam sağlayabilirsin. 

  • Yoğurma bittikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar almalı ve elinle parçalara şekil vermelisin.

  • Dilersen üstüne yumurta sarısı sürebilir veya her parçanın üstüne birer tane fındık yerleştirebilirsin.

  • Fırını 180 derecede ısıtmalı ve şekerpareleri 20-25 dakika pişirmelisin. 

  • Fırından çıkardığın sıcak hamurları ılık şerbetle buluşturmalısın. Şerbet soğuk, şekerpareler sıcak olmalı. 

  • Şekerpareleri servis etmeden önce birkaç saat bekletmeli ve şerbetini tam olarak çekmesine müsaade etmelisin. Şekerparelerin beklediği kabın kapağı kapalı olmalı, böylece daha hızlı yumuşadıklarına şahit olman mümkün. 

İrmiksiz Şekerpare Sunumu

Şekerpare tarifi irmiksiz yapıldı diye sunumdan ödün vermene gerek yok, irmikli şekerparelerden farklı görünmeyen tatlılara özel bir dokunuş getirebilirsin. Haydi, bi' tatlılık yap ve şekerparelere Carte d'or lezzeti kat! Sanat eseri gibi tatlılar hazırlamak için şekerpareleri Carte d'or ile birlikte sunabilirsin.