Skip to content

 

İrmikli ve Nefis Gül Tatlısı

Akdeniz gülü tatlısı olarak da bilinen irmikli gül tatlısı, bayramlarda ve özel davetlerde çok sık tercih ediliyor. Damaklarda bıraktığı mükemmel lezzeti, estetik görünümü ve şık sunumuyla bu tatlıya bayılacaksın. Tarif detaylarını incelediğinde kolaylıkla yapabileceğin bu tatlıyla kendini ödüllendirebilirsin. Özellikle dayanışmanın, yardımlaşmanın ve huzurun en üst düzeyde yaşandığı ramazan ayında iftar sofralarını gül tatlısının enfes lezzeti ve zarif sunumuyla zenginleştirmek istersen tarifi hemen denemelisin. Hadi başlayalım!

Gül Tatlısı Malzemeleri

  • 125 gram tereyağı (eritilmiş)

  • 1 çay bardağı irmik

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 2.5 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su

  • 3 su bardağı şeker

  • 1 dilim limon

Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Gül tatlısı yapımı için ilk önce şerbetini hazırlamalısın. Tencerene gerekli ölçülerdeki şeker ve suyu koyarak 10 dakika kaynatman yeterli olacaktır. Şerbet kaynadığında ocağın altını kapatarak soğuması için bir kenarda bekletebilirsin.

  • Tatlının hamuru için önceden eritilmiş tereyağı, sıvı yağı, irmik ve yoğurdu geniş bir kabın içerisine al ve iyice çırp.

  • Daha sonra un, vanilyayı ve kabartma tozunu da hazırladığın karışıma ekle ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam et.

  • Hamuru, temiz bir zeminde çok kalın olmayacak şekilde merdaneyle aç. Açtığın hamurdan bir çay bardağı yardımıyla daire şeklinde parçalar kes. 

  • Kesilen dairelerden üç tanesini  üst üste koyarak yarım olacak şekilde rulo yap. Rulo şeklindeki hamuru bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kestiğinde iki adet gül elde etmiş olacaksın.

  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişir. Sıcak kurabiyelerin üzerine soğuyan şerbeti dökebilirsin. 

Gül Tatlısı Püf Noktası

  • Şerbetli gül tatlısı için hazırladığın şerbete yarım dilim limon eklersen tatlının şekerlenmesini engelleyebilirsin.

  • Kalabalık bir misafir grubuna bu tatlıyı ikram etmek istiyorsan, gül tatlısı tarifi için gerekli olan malzemelerin ölçülerini iki katına çıkararak hazırlayabilirsin.

  • Cevizli gül tatlısı yapmak istiyorsan, gül şekline getirdiğin kurabiyelerin üzerine ceviz koyabilirsin.

İrmiksiz Gül Tatlısı

Gül tatlısı yapılışı için genellikle irmik kullanılan tarifler tercih edilir.  Ancak irmiksiz gül tatlısı tarifi de farklı bir alternatif olarak tercih etmek isteyeceğin şerbetli tatlılardan biri olabilir. Eğer kolay gül tatlısı tarifi arıyorsan bu tarif tam sana göre… Hazırsan tatlının yapımına hemen başlayalım.

İrmiksiz Gül Tatlısı Malzemeleri

  • 100 gram erimiş tereyağı ya da margarin

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 1 çay bardağı sıvı yağı

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 adet yumurta

  • 3.5 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker

  • 4 su bardağı su

İrmiksiz Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • İlk önce tatlının şerbetini hazırlamalısın. Tencerenin içerisinde su ve şekeri 15 dakika kaynat ve soğumaya bırak.

  • Hamuru için, tüm malzemeleri geniş bir hamur yoğurma kabına al ve yumuşak bir hamur elde edene dek yoğur.

  • İyice yoğrulan hamuru ikiye böl ve eşit bir şekilde merdaneyle aç.

  • Çay bardağı yardımıyla açtığın hamurdan daire şeklinde parçalar kes.

  • Daire şeklindeki 4 ya da 5  hamuru üst üste ekle ve daha sonra rulo şeklinde sar.

  • Hazırladığın ruloları ortadan ikiye kes ve fırın tepsisine yerleştir.

  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişir.

  • Kurabiyeler sıcakken üzerine soğuk şerbeti dök ve yeteri kadar soğuduktan sonra tatlını zevkle servis edebilirsin. 


Gül Tatlısı Sunum Önerisi 

Gül tatlısını ister irmiksiz ister irmikli yap, konuklarını ve kendini şımartmak için seçtiğin bir Carte d’or ile servis edebilirsin.