Skip to content

Birebir Ölçülü İrmik Helvası Tarifi

Birlik ve beraberlik duygusunun pekiştiği, sofraların lezzetlendiği on bir ayın sultanı Ramazan ayı, ihtişamlı iftar ve sahurları ile ön plana çıkar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın sofralara da yansıdığı mübarek Ramazan ayında dört gözle beklenen tatlıların başında irmik helvası gelir. Geleneksel Osmanlı mutfağını günümüze yansıtan irmik helvası yapımı kolay ve pratiktir. Yağda kavrulan irmiğin kendine has kokusu ve aroması ile iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yerini alan irmik helvasının kalorisi de diğer şerbetli tatlılara göre daha düşüktür. Türk toplumunun hem üzüntüsünü hem sevincini paylaşan kolay irmik helvası tarifi ile Ramazan sofralarına enfes bir lezzet ekleyebilir, misafirlerinin damaklarında kalıcı bir aroma bırakabilirsin.

İrmik Helvası Tarifi Malzemeleri

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 1.5 su bardağı irmik

  • Yarım su bardağı çam fıstığı

  • 3 su bardağı su

  • 1,5 su bardağı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe göre)

İrmik helvası sütlü de yapılabilir. Sütlü irmik helvası tarifi için için 3 su bardağı su yerine 1.5 bardak su ve 1.5 bardak süt kullanılır.

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • Derin ve karıştırabileceğin kadar geniş bir tava içerisine 3 yemek kaşığı tereyağını ekle ve ocağın altını açarak erit.

  • Eriyen tereyağını içine yarım su bardağı çam fıstığını ekle ve kavur.

  • Fıstıklar kavrulunca tavanın içine 1.5 bardak irmiği ekle.

  • İrmiği ekler eklemez ocağın altını kısarak karıştır.

  • Sürekli karıştırarak irmiği yaklaşık 20 dakika kavur.

  • Diğer yandan irmik helvasının şerbetini hazırlayabilirsin. Bir tencere içine 3 su bardağı su ve 1.5 bardak şekeri ekle.

  • Tencereyi ocağa al ve altını yakarak kaynat. Kaynadıktan sonra ocağın altını kıs.

  • Kavurduğun irmiğin üstüne hazırladığın şerbeti azar azar dökmeye başla.

  • Şerbeti dökerken ve döktükten sonra da sürekli karıştır.

  • Kısık ateşte 10 dakika kadar helvayı pişirdikten sonra dinlenmesi için üzerine bir kapak örtüp beklet.

Bir diğer irmik helvası tarifi ise şekerle irmiği kavurmaktır. İrmiği biraz kavurduktan sonra şekeri ekleyip kavurmaya devam et. Kaynayan sıcak suyu azar azar, şeker ve irmiğin üzerine dökerek ve sürekli karıştırarak 10 dakika boyunca pişir. Pişen helvanın üzerine kapak kapatarak dinlenmesi için beklet.

İrmik Helvası Püf Noktası

İrmik helvası yapmanın en önemli püf noktası kavurma işlemidir. İrmiği kavururken sürekli karıştırmaya ve rengi çok koyulaşıncaya kadar pişirmemeye dikkat etmelisin. İri taneli irmik seçimi daha lezzetli bir helva yapmanı sağlayabilir.

İrmik Helvası Sunumu

İrmik helvasını soğuduktan sonra üzerine tarçın ekleyerek misafirlerine ikram edebilirsin. Dondurmalı irmik helvası tarifi için Carte d'Or ürünlerini kullanabilirsin. Carte d'Or ile büyük hazırlıklara gerek yok! Sanat eseri gibi bir irmik helvası için bi tatlılık yap! En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünlerini kullan.