Skip to content

 

Haşhaşlı Revani Tarifi

Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde iftarı farklı bir lezzetle taçlandırmak istersen işte sana harika bir öneri: Haşhaşlı revani. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen revani tatlısı ağızda çıtır çıtır eriyen haşhaşla buluşuyor.  Mavi haşhaş benekleri ile süslü keki ve üzerindeki krem şanti ile mükemmel bir uyum gösteren haşhaşlı revani tatlısı, iftardan sonra çay ile hayat buluyor. Birlik ve beraberlik duygusunun pekiştiği ramazan ayı için lezzetli bir seçim olan haşhaşlı tatlı ile misafirlerinin ve sevdiklerinin damaklarında kalıcı bir lezzet bırakabilir, tatlının her lokmasıyla iftarlarının neşesine neşe katabilirsin. İşte senin için hafifliği ile gönüllerde taht kuran, haşhaşlı revani tatlısı tarifi;

Haşhaşlı Revani Tarifi Malzemeler

Haşhaşlı revani yapılışı kolay şerbetli tatlılar arasında yerini alıyor.

Hamuru için;

  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker (170 gr)

  • 1 su bardağı sıvı yağ (170 ml)

  • 1/2 su bardağı süt (100 ml)

  • 1 su bardağı irmik (150 gr)

  • 1 su bardağı mavi haşhaş (100 gr)

  • 1 su bardağı un (100 gr)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker (250 gr)

  • 2 su bardağı su (400 ml)

  • 3 damla limon suyu

Üzeri için;

  • 2 paket krem şanti

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)

Haşhaşlı Revani Tarifi Püf Noktaları

Yumuşacık kıvamı ve ağızda dağılan yapısı ile en çok sevilen şerbetli tatlılardan biri olan mavi haşhaşlı revani yapımının püf noktaları;

  • Diğer tüm kek çeşitlerinde olduğu gibi revani hamurunun iyi kabarması için kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor.

  • Kekin sıcak şerbetin soğuk olması revaninin en önemli ayrıntısını oluşturuyor. Revani kekini yapmaya başlamadan önce şerbeti hazırlamalı ve soğumaya bırakmalısın.

  • Revani için kullanılan şerbetin kıvamı da oldukça önemli. Daha kıvamlı bir şerbet için şeker ve suyu kaynattıktan sonra limonu eklemelisin.

  • Haşhaşlı revaniyi misafirlerine ikram etmeden önce 1 gece dinlendirerek daha lezzetli bir tatlı elde edebilirsin.

Haşhaşlı Revani Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşhaşlı irmikli revani tatlısının önce şerbetini hazırlamalısın. Şerbeti için derin bir tencere içine toz şeker ve suyu koy. Ocağın altını yakarak şeker eriyinceye kadar karıştır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kıs ve limon suyu ekle. 5-10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırak.

  • Keki hazırlamak için derin ve geniş bir kâse içerisine yumurta ve şekeri ekleyerek mikser ya da çatal yardımıyla iyice çırp. Karışıma sıvıyağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam et. Ardından un, irmik, mavi haşhaş, kabartma tozu ve vanilyayı ekle ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırp. Dikdörtgen bir fırın tepsisini iyice yağla ve hazırladığın revani hamurunu tepsiye boşalt. Fırınını 170 dereceye ayarla ve ısındıktan sonra tepsiyi fırına ver. Üzeri kızarana kadar 30-35 dakika kadar pişir. Fırından çıkardığın revaniyi birkaç dakika soğumaya bırak ve dilimlere ayır. Kek sıcak haldeyken soğuyan şerbeti üzerine dök ve tamamen çekmesini bekle.

  • Üzerine süreceğin krema için krem şantiyi derin bir kâse içerisine dök ve üzerine soğuk süt ekleyerek hızlı bir şekilde kıvam alıncaya kadar çırp. Krema kıvamını aldıktan sonra buzdolabında beklet. Revani keki soğuduktan sonra krem şantiyi üzerine sür.

Haşhaşlı Revani Tarifi Servis Önerisi

Muhteşem görüntüsüyle iftar sofralarını süsleyen haşhaşlı revani tatlısı servisi için büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'or varsa zaten hazırsın. En seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d’or ürünleriyle hadi sen de bi tatlılık yap.