Skip to content

 

Evde Kolay Baklava Tarifi

Yanında Carte d’Or ile servis edilen çıtır çıtır bir baklavanın yerini ne tutabilir? Bayramları seyranları bekleyemeyeceğiniz, hatta evde yaptıktan sonra tepsiyi ev halkından saklamanız gerekebilecek, sanat eseri gibi bir ev baklavası yapmaya hazır mısınız? Baklava yufkasının hazırlanması da açılması da oldukça kolaydır. Açmak istemezseniz marketlerden hazır baklava yufkası da satın alabilirsiniz. Ancak, inceliğinin sizin istediğiniz ölçülerde olmayacağını bilmenizde fayda var. Ev baklavası, tatlıcılarda satılan baklavalardan daha kalın yufkalı ve daha yumuşak olur diye bilinse de çıtır çıtır baklava yapmak hiç de zor değildir. Tarifte önce baklava hamurunun yapımını ve açılmasını okuyacaksınız. Daha sonraki bölümde de baklavanın yapımını bulabilirsiniz. Eğer yufkayı marketten almak isterseniz, baklava tarifi ikinci bölümünden itibaren okuyabilirsiniz. Hamurun hazırlanması ve açılması bölümüne de göz atabilirsiniz. Bu iş düşündüğünüzden daha kolay ve eğlenceli olabilir. Hazırsanız başlayalım!

Baklava Tarifi Malzemeleri

Baklava hamuru tarifi için gerekli olan malzemeler şöyle:

Yufkası İçin

  • 5 su bardağı un

  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı Ayçiçek yağı

  • 3 tane yumurta

  • 1 tatlı kaşığı sirke

  • 1 paket kabartma tozu

  • Yarım çay kaşığı tuz

Yufkaları açmak için

  • 1,5 su bardağı mısır nişastası

  • 250 g eritilmiş tereyağı

Yufkaların ara katları için

  • 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (ya da antep fıstığı)

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı toz şeker

  • 3,5 su bardağı su

  • Yarım tatlı kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)

Servisi İçin

  • Carte d’Or Kaymaklı

Baklava Tarifinin Püf Noktaları

  • Baklava çeşitleri tamamı için en önemli detay şerbetidir. Tatlının lezzetini belirleyen en büyük kriter şerbetin yoğunluğudur. Eğer çok katlı kalın yufkalı bir baklava yapmayı düşünüyorsanız orta kıvamlı bir şerbet hazırlamanız gerekir. Eğer baklavayı az miktarda yufkadan yapmayı düşünüyorsanız şerbetinizi daha kıvamlı yapmalısınız. 

  • Baklavanın hamuru açılırken ortamın nemli ve sıcak olmaması gereklidir. Sıcaklık, hamurun açılmasını zorlaştırır ve oklavaya yapıştırır. Eğer oklava ile açmak zor geliyorsa bir merdane yardımı ile de açabilirsiniz.

  • Sirke, baklava hamurunun kıyır kıyır olmasını sağlayacaktır. Ancak fazla sirke hamuru çürütebilir. Bu nedenle sirkeyi tam ölçüsünde koymanız önemlidir.

Baklava Nasıl Yapılır?

Yufkanın hazırlanışı:

  • Derin bir yoğurma kabına aldığınız unun ortasını derin bir krater gibi açın.

  • Unun ortasına yumurta, yağ, kabartma tozu, sirke ve tuzu ekleyin.

  • Malzemeleri yavaş yavaş karıştırarak una yedirmeye başlayın.

  • Hamur, kulak memesi kıvamına gelince üzerine nemli bir bez kapatarak dinlenmeye bırakın

  • Dinlenen hamuru eşit yumrular halinde ayırın. Yumrulardan bir tanesini alın, tezgahı unlayarak bir tabak büyüklüğünde açın.

  • Her açtığınız hamurun üzerine nişasta dökerek, bir sonraki hamuru açmaya başlayın.

  • Oluşturduğunuz yufka katlarının aralarına dökmek için tereyağını eritin ve hazırlayın.

Baklavanın hazırlanışı:

Hazır yufka aldıysanız ve kolay baklava yapmak istiyorsanız, bu aşamadan itibaren baklava yapımı hazırlıklarına başlayabilirsiniz.

  • Fırın tepsinizi yağlayın.

  • Yufkalardan en düzgün açılmış olanını, baklavanın zemini yapmak için tepsiye koyun

  • Açtığınız yufkaların sayısına göre eşit miktarda yufkayı üst üste koyun. (20 yufka hazırladıysanız 10 tane). Aralarına tereyağı sürmeyi unutmayın.

  • Eşit miktarda koyduğunuz yufkaların üzerine ince çekilmiş ceviz (ya da antep fıstığı) içini serpiştirin. Baklavanın orta katını hazırlarken ceviz içini her tarafa eşit şekilde serpiştirmeniz önemli.

  • Diğer yufkaları da aralarına tereyağı sürerek serpiştirdiğiniz için üzerine üst üste dizin.

  • Yufkaların kenarlarını, aşağı doğru olacak şekilde düzeltin

  • Yufkaları verev ya da dikdörtgen şekilde kesin, kalan tereyağını baklavanın en üstüne sürün. Baklava kesimi ve şekline göre de isimlendirilir. Üçgen kesilenler genellikle ev baklavası olarak düşünülür. 

  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika pişirin. Üzerinin kızarması ve yufkaların tek tek açılması gerekiyor.

Şerbetin hazırlanışı:

  • Derin bir tencereye suyu ve toz şekerini dökün

  • Orta ateşte kaynatmaya başlayın

  • Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin, kıvamlanması için karıştırın

  • Fırından çıkan baklavaya, sıcak şerbeti yavaş yavaş dökün. Yufkalar şerbeti yavaş yavaş çekecektir. Bu şekilde yedirerek baklavaya şerbeti dökmeye devam edin.

Baklava Sunumu

Pişirdiğiniz ve şerbeti eklediğiniz baklava şerbeti çektikten sonra yanına Carte d’Or koyarak dilim dilim servis yapabilirsiniz. Dilediğiniz Carte d’Or ile servis yapmanız mümkündür.

Baklava Kaç Kaloridir?

Baklava, yağ, hamur, ceviz ve şerbetten oluşur. Kalorisi oldukça yüksektir. Bu nedenle çok dikkatli tüketilmesi gerekir. 100 gram baklavada 329 kcal bulunur. 1 porsiyon baklava, ortalama 90 gram olarak kabul edilirse, bir porsiyon baklavanın 297 kcal olduğu söylenebilir.