Skip to content

 

Ev Yapımı Lokma Tatlısı Tarifi

Osmanlı sarayından çıkma bir tatlı olduğu için saray lokması olarak da bilinen lokma tatlısı, çıtır çıtır lezzetiyle ramazan sofralarında yerini alıyor. Dini bayramlarda ve özel günlerde yaygın olarak yapılan lokma, tuzlu ya da şekerli olarak tüketilebiliyor. Lokma tarifleri, İzmir lokması ve saray lokması olmak üzere ikiye ayrılıyor. Aslında her iki çeşitte de kullanılan malzemeler ortak, onları birbirinden ayıran ise şekilleri ve servisindeki farklılıklar. İzmir lokması çay bardağı ağzı büyüklüğünde ve ortası delik şekilde 3’erli servis ediliyor. Saray lokması ise erik büyüklüğündeki yuvarlaklar halinde ve genellikle 6’şarlı olarak servise sunuluyor. Birlik ve beraberlik duygusunun ön planda olduğu sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın pekiştiği ramazan ayında iftar sofralarınıza geçmişten lezzetli bir dokunuş getirebilirsiniz. Peki, lokma hamuru nasıl yapılır? İşte sana özel gönüllerde taht kuran lokma tatlısı tarifi;

Lokma Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 3,5 su bardağı un (350 gr)

  • 1 yemek kaşığı toz şeker (10 gr)

  • 1 paket kuru maya

  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)

Kızartmak için;

  • 2,5 su bardağı ayçiçek yağı (425 ml)

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker (340 gr)

  • 1,5 su bardağı su (300 ml)

  • 3-4 damla limon suyu

Lokma Tatlısı Tarifinin Püf Noktası

  • Lokma tatlısı için önce şerbeti hazırlamalısın. Kızaran lokmaların sıcak, şerbetin ise soğuk olması şerbetin daha iyi çekilmesini sağlıyor. Şerbeti önceden hazırlayarak soğuması için zaman kaybetmezsin.

  • Lokmaları kızartacağın yağın kızgın olması da önemli. Kızgın yağda lokmalar o kendine özgü çıtırlığını kazanıyor.

  • Hamuru kızartmak için tavaya alırken yağlı kaşık kullanarak daha pratik ve kolay bir şekilde lokma yapabilirsin.

  • Hamurun yeteri kadar kabarması için bir saat kadar mayalanmasını beklemelisin.

Lokma Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Lokma tatlısının yapılışı oldukça kolay ve pratik. Öncelikle lokmanın şerbetini hazırlamalısın. Bir tencere içine toz şeker ve suyu ekle. Tencereyi ocağa koy ve altını yak. Şeker eriyinceye kadar karıştır ve kaynamaya bırak. Kaynayınca 3-4 damla limon suyu ekleyip kıvam almasını bekle ve daha sonra altı kapat, soğumaya bırak.

  • Lokma tarifi için geniş bir kabın içine unu koy ve ortasını açarak havuz şekli ver. Ortadaki açıklığa kuru mayayı ve toz şekeri ekle. Ardından 2 su bardağı ılık suyu da ekleyerek yoğur. Cıvık kıvamlı ele yapışan bir hamur elde etmelisin. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini kapatarak oda sıcaklığında 1 saat mayalanması için dinlendir.

  • Derin ve yayvan bir tava içerisine sıvıyağı koy ve yağı kızdır. Mayalanan hamuru avucunun içine alıp yumruk yap ve üst kısımdan çıkan hamuru kaşık yardımı ile kızgın tavaya at. Tavada kızaran lokmaları kevgir yardımıyla al ve soğuk şerbetin içine at. Şerbetin içinde 10-15 saniye beklettikten sonra şerbetini süzerek başka bir kabın içine al.

Lokma Tatlısı Pişirme Önerisi

Lokma yapılışı kolay ancak kızartma işlemi zahmetli olabiliyor. Daha pratik olması için sıkma torbası kullanabilirsin. Lokma hamurunu sıkma torbası içine al ve kesme makası yardımıyla ucundan akan hamurları kes. Tavanın üzerinde bu işlemi yaparsan hamurları hem eşit boyda hem de anında tava içerisine aktarabilirsin.

Lokma Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi

Lokma tatlısının servisi için büyük hazırlıklara gerek yok. Üzerine biraz tarçın ekleyip Carte d'Or ürünleriyle birlikte servis edebilirsin. Sanat eseri gibi tatlılar için Carte d'Or ile bi tatlılık yap.