Skip to content

 

Elmalı Turta Tarifi

Ramazan ayında hazırladığın iftar sofralarında ağır şerbetli tatlılar yerine daha hafif ama bir o kadar da lezzetli farklı tatlar arıyor olabilirsin. Tarçın ile elmanın muhteşem uyumunun damaklarda şölen etkisi bıraktığı elmalı turta da son dönemlerde Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasındaki yerini almayı başardı. Farklı tart kalıpları ile farklı elmalı turta şekilleri yapabileceğin bu eşsiz tarif sayesinde 12 kişilik enfes bir lezzet ortaya çıkartabilirsin. Eğer Ramazan’da boş mideyi dolduran yemeğin ardından gelen şerbetli tatlılardan sıkıldıysan ve misafirlerini memnun ederken mideleri de üzmeyecek bir lezzet arıyorsan vakit kaybetmeden tarifi denemeye başlayabilirsin. Üstelik turta yapıyorsun diye elmalı turta yapmanın zor olacağını düşünme. Kısa sürede pişmiş bir şekilde karşına gelecek bu tatlıya sen de inanamayacaksın.

Elmalı Turta Malzemeleri

  • 125 gram kadar oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı veya margarin

  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

  • 10 çorba kaşığı kadar toz şeker

  • 1 tane yumurta

  • Yarım paket kabartma tozu

  • Yarım paket şekerli vanilin

  • 3 su bardağı ve 2 çorba kaşığı kadar un

İç harcı için:

  • 4 tane büyük elma

  • 3 çorba kaşığı kadar toz şeker

  • 1 çorba kaşığı kadar tereyağı

  • Yarım tatlı kaşığı kadar toz tarçın

  • Yarım su bardağından biraz fazla dövülmüş ceviz içi

Elmalı Turta Nasıl Yapılır?

  • Elmalı turta yapılışı süresince hamur ve iç harcı ayrı ayrı planlanır. Hamurun dinlenmesi gerektiği için işe ilk olarak elmalı turta hamuru yaparak başlayabilirsin. 

  • Elmalı turta yapımının püf noktaları arasında hazırlanan hamurdan ⅓ oranında ayırıp streç filme sararak buzlukta 20-25 dakika bekletmek de vardır. Bu parçayı sonlara doğru elmalı turtayı fırına vermeden hemen önce üstüne rendelemek için kullanacaksın.

  • Ayrı bir yerde elmalı turtanın iç harcını hazır ettikten sonra turta hamurunu açma işlemine geçebilirsin. Bunun için tezgaha bir miktar un serpip merdane ile açmaya başlayabilirsin. Ardından merdaneyle açtığın hamuru tart kalıbı içerisine özenle yerleştirebilirsin.

  • Bu noktada hamur tabanına çatal kullanarak delikler açmayı unutmamalısın. 

  • Sonrasında hazırlamış olduğun iç harcını hamurun üstüne döküp iyice yayabilirsin. 

  • Fırına vermeden hemen önce ise buzlukta bekleyen hamuru tartın üstüne rendeleyebilirsin.

  • Elmalı turtanı önceden ısıttığın fırında 170 derecede 30-35 dakika kadar pişirmen yeterli olacak. Üstünün hafif kızarmaya başladığını fark ettiğinde fırından çıkartıp servis edebilirsin.

Elmalı Turta Hamuru Nasıl Yapılır?

Elmalı turtanın hamuru için derin bir kabın içerisine tereyağını, sıvı yağı ve yumurtayı koyduktan sonra şeker, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyebilirsin. Ardından unu azar azar içine ilave etmeye başlayabilirsin. Bu sırada karışımı sürekli olarak yoğurmayı unutma. Malzemelerin tamamıyla eline yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde ettiyse işlem tamamlandı demektir.

Elmalı Turta İç Harcı Nasıl Yapılır?

Elmalı turtanın iç harcı için öncelikle elmanın kabuklarını soyup rendelemelisin. Sonrasında bunları bir tavanın içerisine koyup ocağın altını yakabilirsin. Ardından şeker ve tarçını eklemelisin. Son olarak tereyağını da ekleyip elmalar suyunu çekene kadar pişirebilirsin. Yeteri kadar piştikten sonra harca kırık cevizleri ekleyebilirsin. Son kez harcı karıştırıp soğuması için bir kenara alabilirsin.

Elmalı Turta Servis Önerisi

Lezzetinden önce kokusuyla büyüleyen elmalı turtayı pişirdikten sonra misafirlerine servis ederken büyük hazırlıklara gerek yok, Carte d'or varsa hazırsın. Elma turta porsiyonlarının yanına ya da üstüne koyacağın en seçkin malzemelerin bir araya geldiği tadına doyulmaz Carte d’or ürünleri ile lezzeti iki katına çıkartıp görsel olarak da sanat eseri gibi tatlılar yaratabilirsin. Kendini bu lezzetten mahrum bırakmak istemiyorsan şimdi bi tatlılık yap ve Ramazan ayında iftar sofrana neşe katacak elmalı turtanı hazırlamaya başla.