Skip to content

 

Birebir Ölçülü, Dondurmalı Sütlü İrmik Helvası Tarifi

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan irmik helvası hem hüzünlü hem de mutlu günlerin ortak dilidir. Düğünlerde, cenazelerde, özel günlerde, bayramlarda helva kavrulur, bazen üzüntü bazen sevinçler paylaşılır. Etrafı saran mis gibi kokusuyla iftar sofralarını da süsleyen sütlü irmik helvası tüm ailenin bir arada olduğu ramazan gecelerinin keyfine keyif katar. Yardımlaşmanın ve paylaşmanın erdemlerini bir kez daha hatırlatan ramazan ayı, özenle hazırlanan iftar sofraları ile beraber olmanın güzelliğini de yaşatır. Oruç birlikte açılır, çaylar içilir, sohbetler edilir. Sevdiklerinize çayın yanında enfes bir lezzet sunmak istiyorsanız siz de kolay irmik helvası ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakabilirsiniz. İşte sizler için birebir ölçülü sütlü irmik helvası tarifi…

Sütlü İrmik Helvası Tarifi Malzemeleri

  • 2 su bardağı irmik (300 gr)

  • 1,5 su bardağı toz şeker (250 gr)

  • 3 su bardağı süt (600 ml)

  • 125 gram tereyağı

  • 1/2 çay bardağı çam fıstığı

  • 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Sütlü İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • Derin bir tencereye süt ve şekeri koyun. Tencereyi ocağa alarak altını açın ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Süt kaynayınca ocağın altını kapatın.

  • Tabanı yapışmayan bir tencereye tereyağını koyun ve ocağa alarak altını yakın.

  • Tereyağı erirince içine çam fıstığını ekleyin ve biraz kavurup içine irmiği ekleyin.

  • İrmiği ekler eklemez tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak irmik karamel rengini alana kadar kavurun.

  • İrmik karamel rengini alınca kaynayan sütlü şeker karışımını sıcak sıcak kavurduğunuz irmiğe ekleyin.

  • Karışım sütü çekip kıvam alana kadar karıştırın ve altını kapatıp oda sıcaklığında ılımaya bırakın.

  • Ilıyan helvaya dilediğiniz şekli vererek servise hazır hale getirin.

Sütlü İrmik Helvası Püf Noktaları

Kolay irmik helvası tarifi oldukça pratiktir. İrmik helvası yapımı sırasında birkaç püf noktasına dikkat ederek enfes bir lezzet yaratabilirsiniz.

  • İrmik helvası sütlü olabildiği gibi süt yerine su kullanılarak sade de yapılabilir. Sade ya da sütlü irmik helvasına vanilya ve tarçın ekleyerek farklı bir aroma elde edebilirsiniz.

  • İrmik helvası yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kavurma işlemidir. Kavurma işlemi için mutlaka tahta kaşık kullanmalı ve sürekli irmiği karıştırmalısınız.

  • İrmiğin kokusu çıktığında bir diğer deyişle karamelize olduğunda ocağın altını kapatmalı ve kavurma işlemini sonlandırmalısınız. Aksi halde irmik yanabilir ve istenmeyen bir durumla karşılaşabilirsiniz.

  • Sıcak sütlü şerbeti kavurduğunuz irmiğe yavaş yavaş dökerseniz kıvamını daha rahat ayarlayabilirsiniz.

Sütlü İrmik Helvası Sunumu

Sütlü irmik helvası üzerine Antep fıstığı tozu serpilerek servis edebilir. Yanına dondurma ekleyerek dondurmalı irmik helvası şeklinde misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Dondurmalı irmik helvası tarifi için büyük hazırlıklar yapmanıza gerek yok, Carte d'Or varsa zaten hazırsınız. Sanat eseri gibi tatlıları için en seçkin malzemelerin bir araya geldiği Carte d'Or ürünleri ile siz de bi tatlılık yapın.

Sütlü İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

Sütlü irmik helvası kalori değeri yüksek bir tatlıdır. Sütlü irmik helvasının 1 porsiyonu ortalama 250-300 kalori arasındadır.