Skip to content

 

Bol Soslu, Kakaolu Islak Kek Tarifi 

Kekin sosla taçlanan hali olarak özetlenebilen kakaolu ıslak kek, iştah kabartan görünümü ve damak çatlatan lezzeti ile mutfağına geliyor. Çocukların bayıldığı, misafirlerin tarifini istediği ıslak kek, sosu ve tabanı ile dakikalar içinde hazırlanıyor. Pasta yapmaya vaktin olmadığında, kalabalık sofralar için herkesin seveceği bir tatlı alternatifi aradığında tarife başvurabilirsin. Evde browni kıvamında, sufle tadında, doya doya çikolata hazzı vadeden bir tatlı yapmak oldukça kolay. Islak kek mutfakta amatör olanların da, profesyonel şeflerin de spesiyali olmaya aday görülüyor. Tarifi istersen sevginin paylaşıldığı ramazan sofralarında istersen arkadaş toplantılarında veya doğum günlerinde yapabilirsin. Çayın, kahvenin yanına çok yakışan, yemek sonrası sohbetlere tat katan mükemmel lezzet, tarif defterinin bir numaralı reçetesi olmaya hazırlanıyor. Yeni tarifler arayanlar, maliyetsiz, pratik ve leziz kek sayesinde, tatlı krizlerini dindirecek yeni lezzete kavuşuyor. Bol bol çikolatanın, yumuşacık kekin buluşması, ziyafet sofralarına yakışacak bir sonuçla seni tatlıya davet ediyor. Tarifi yaparken "çok mu yapıyorum" diye endişelenme, emin ol porsiyonların art arda nasıl tükendiğini anlamayacaksın. Bir tabağın asla yetmeyeceği, kakaonun en akışkan halini sofralara buyur eden ıslak kek tarifi ile pastanelere rakip olabilirsin. Denenmiş, çok lezzetli ve garantili bir ıslak kek reçetesi seninle: 

Kakaolu Islak Kek Malzemeleri 

  • 4 adet yumurta

  • 9 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 su bardağı tam yağlı süt 

  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı 

  • 50 gram kakao 

  • 2 paket kabartma tozu 

  • 1 su bardağı un (Unun markasına göre +1-2 kaşık eklenebiliyor)

  • 1 paket şekerli vanilin 

Islak Kek Sosu için

  • 1.5 su bardağı süt

  • Bir su bardağı toz şeker

  • 50 gram kakao 

  • Yarım bardak soğuk su

  • 1 yemek kaşığı tereyağ 

  • Süsleme için 2 yemek kaşığı Antep fıstığı tozu 

Kakaolu Islak Kek Nasıl Yapılır?

Islak kek tarifi birkaç aşamadan oluşur. Peki, ıslak kek nasıl yapılır? Aslında sorunun yanıtı karmaşık değil. Kek hamuru hazırlama, pişirme, sos hazırlama ve keki ıslatma adımları sonucunda tüm lezzetiyle ıslak kekin karşında! Keki hazırlamak için çırpıcı bir cihaz ve fırınının olması yetiyor. Malzemelerin iyice karışmasına ve doğru ısıda pişmesine dikkat edildiğinde kek vadettiği bol soslu ıslak kek lezzetini tüm cömertliği ile sunuyor. İşte adım adım gerçek ıslak kek tarifi: 

  • Yumurtaları geniş bir kap içine kırmalısın. 

  • Üzerine toz şekeri dök ve elektronik bir çırpıcı ile beyaz olana dek çırp. 

  • Karışımın üzerine sıvı yağı ve sütü eklemelisin. 

  • Elekten geçirdiğin unu, kontrollü olarak yavaş yavaş karışıma eklemelisin.

  • Kabartma tozlarını ve vanilini karışımın içine dök ve bir karıştırıcı ile iyice sıvı karışıma yedir. 

  • Son olarak kakaoyu karışıma ekle ve iyice karıştır. Tüm kek karışımı homojen olana dek sabırla, tek bir yöne doğru karıştırmaya devam etmelisin. 

  • Bir fırın kabını iyice yağlamalısın. 

  • Kek karışımını fırın kabına yavaşça boşalt ve pürüzsüz olması için düz bir zeminde olduğundan emin ol.

  • 200 derece ısınan fırında, altı üstü çalışan durumda 15-20 dakika kontrollü olarak pişirmelisin. 

  • Bol soslu ıslak kek tarifi için sosu yaparak pişme süresini değerlendirebilirsin. 

  • Tencereye önce sütü koymalısın. 

  • Şekeri sütün içine ekle, kakaoyu da koyarak iyice karıştır. 

  • Ardından karışımı ocağa koy ve kıvam alana kadar pişir. Kaynadıktan sonra iyi bir kıvama geldiğinden emin olduğunda içine önce tereyağını koymalı ve karıştırmalısın. 

  • Yağ da eridikten sonra ocağı kapatıp üzerine yarım bardak soğuk su dökmelisin. 

  • Sosu bir kez daha karıştır ve kenara al. 

  • Fırından çıkardığında sıcak kekin üzerine sıcak sosu dumanı tüterken dökmelisin. İkisinin de sıcak olması önemli. Sosu kekin her yerine eşit yayılacak şekilde dök ve içine çekmesi için bekle. 

  • Islak kek tarif yönergesi işte bu kadar, iki saat kadar bekledikten sonra servise geçebilirsin. Sabretmek zor ama emin ol, çikolata hazzını yaşamaya çok az kaldı. 

Kakaolu Islak Kek Tarifinin Püf Noktası 

  • Islak kek yapılışı için en önemli püf nokta, tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması. 

  • Sosu yaparken kullandığın tencerenin dibinin yanmaması için, kullanmadan önce tencereyi sudan geçirmeli ve içindeki suyu boşaltarak nemli bir şekilde ocağa almalısın. 

  • Tereyağ ve soğuk su eklemenin nedeni kek sosunun parlak olması. 

  • Keki fırından çıkardıktan sonra dilimlemeli ve üzerine ara ara kürdanla delikler açmalısın. Böylece sosu daha iyi emebilir. Ancak delikler keki parçalayacak kadar sık ve büyük olmamalı. Her dilimde 3-4 delik açman yetiyor. 

  • Kek dilimlerinin her birinin aynı büyüklükte olduğundan emin olmalısın. 

  • Keki sıcakken kaptan çıkarmamalı, soğuduktan sonra piştiği kaptan almalısın. 

Kakaolu Islak Kek Tarifi Servis Önerisi 

Kolay ıslak kek tarifi için yapım kadar hazırlık da önemli. Buzdolabında en az iki saat bekleyen keki servise geçebilirsin. Keki sunarken tepsiden özenle çıkarmalı ve dağılmamasına dikkat etmelisin. Her dilimin üzerini bir tutam Antep fıstığı tozu ile süslemen ilk adımı oluşturuyor. İkinci adım ise elbette Carte D'or. En seçkin malzemelerin bir araya geldiği, sanat eseri gibi tatlıları Carte d'or özeniyle sunabilirsin. Her çikolatalı ıslak kek diliminin yanına Carte d'or koy ve bi' tatlılık yap. Tüm ailenin gönlünü çalacak ıslak kek ile çikolataya doyabilir, lezzetin keyfini sürebilirsin.