Skip to content

Bayatlamayan Tuzlu Kurabiye Tarifi

Sıcacık, misler gibi kokan çayın yanına kıyır kıyır ağızda dağılan bayatlamayan tuzlu kurabiye yapmaya ne dersin? Uzun süre tazeliğini koruyan ve bayatlamayan tuzlu kurabiye yapımı oldukça kolay ve pratik. Adeta pastanelerdeki tarifleri geride bırakan bu harika pratik tuzlu kurabiye tarifi ile sen bile kendine inanmayacaksın. Öyle güzel, öyle lezzetli bir tarif ki fırından çıkardığında tadına bakmak için sabırsızlanacaksın.

Mutfakta vakit geçirmeyi seviyorsan hem kendin için hem de sevdiklerin için bu leziz tarifi mutlaka denemelisin. Hem de birbirinden farklı tuzlu kurabiye şekilleri ile yaratıcılığını konuşturabilir, sana özgü kurabiye şekillerini deneyebilirsin.

Paylaşmanın, dayanışmanın ve yardımlaşmanın daha da çok önem kazandığı ramazan ayında, ağızda dağılan tuzlu kurabiye yapabilir, eş-dost ve komşularına ikram ederek paylaşmanın o derin huzurunu doyasıya hissedebilirsin.

Bayatlamayan Tuzlu Kurabiye Malzemeleri

  • 250 gram tereyağı ya da margarin

  • 2 yemek kaşığı sirke

  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker

  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 paket kabartma tozu

  • 3 su bardağı un (Hamurun kıvamına göre belirleyebilirsin)

  • Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı ve çörek otu

Bayatlamayan Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır?

Hemen hemen herkesin çok sevdiği ve pastanelerin vitrinlerini süsleyen küçük ve sevimli tuzlu kurabiyelerin tarifi aslında bir sır değil. Aşağıdaki tarif yönergelerini izleyerek sen de bu enfes lezzetle tanışabilirsin. Bayatlamayan sirkeli tuzlu kurabiye yapmaya hazırsan, hemen başlayalım.

  • Geniş bir yoğurma kabının içerisine margarini, üzüm sirkesini ve sıvı yağı alarak güzelce çırpmalısın. Bu işlem için mikserini kullanman işini oldukça kolaylaştıracaktır.

  • Hemen ardından kabartma tozu ve toz şekeri de ekleyip bir spatula yardımla tüm harcı karıştır. Unu yavaş yavaş eklemelisin. Böylece hazırladığın hamur katılaşmaz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edebilirsin.

  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam et. İstenilen kıvama gelen hamurdan küçük parçalar kopartıp, örgü şeklinde birbirine sararak şekil verebilirsin. Dilersen kendi özgün şekillerini de yaratabilir, tuzlu kurabiyelerin görünümünü zenginleştirebilirsin.

  • Tuzlu kurabiyelerin tepsiye yapışmasını önlemek için pişireceğin fırın tepsisine yağlı kâğıt serebilirsin.

  • Daha sonra şekil verdiğin tuzlu kurabiyelerini tepsiye düzgün bir şekilde yerleştir ve üzerlerine yumurta sarısı sür. Süslemek için çörek otu ya da susam kullanabilir, ya da her ikisini harmanlayarak kurabiyelerini süsleyebilirsin. Tercih sana kalmış. 

Bayatlamayan Tuzlu Kurabiye Püf Noktası

Ağızda dağılan sirkeli tuzlu kurabiye tarifinin sırrını merak ediyor musun? Evet, bu eşsiz lezzetin en önemli püf noktası; kullanacağın tereyağı ya da margarinin oda sıcaklığında bekletilmesidir. Eğer margarini tavada eriterek kullanırsan kurabiyelerin yumuşak olur ve bu da bayatlamalarına neden olur.

Diğer bir püf noktası ise; hamur kıvamının çok iyi ayarlanmasıdır. Çünkü, çok yumuşak bir hamur pişme esnasında tepsiye yayılır. Eğer hamur çok katı olursa da bu sefer kurabiyelere şekil vermekte zorlanabilirsin. Bu nedenle tuzlu kurabiye hamurunu hazırlarken, unu yavaş yavaş eklemeye özen göstermelisin.