Skip to content

 

Evde Yapabileceğiniz 11 Farklı Osmanlı Şerbeti Tarifi

Türk kültürünün en özel içeceklerinden biri olan Osmanlı şerbeti, yüzyıllardır yaz - kış tüketilen lezzetler arasında yer alıyor. Yaklaşık 13. yüzyıldan bu yana hem misafirlere ikram edilen hem de günlük olarak tüketilen şerbetler, susuzluğu gideren hoş bir lezzet olarak tercih ediliyor. Ev yapımı olması sebebiyle oldukça sağlıklı olan ve hazırlama süreci çok pratik olan Osmanlı şerbetini, dilediğiniz şeker oranıyla ayarlayarak kendi zevkinize uygun bir içecek haline getirebilirsiniz. Peki, hem çok lezzetli hem de çok faydalı olduğu bilinen Osmanlı şerbeti nasıl yapılır biliyor musunuz? İşte çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz Osmanlı şerbetinin farklı hazırlanma biçimleri ve 11 Osmanlı şerbeti tarifi... 

Osmanlı'da Saray Şerbetinin Yeri 

Şerbetler, Osmanlı saray yaşamında önemli bir yere sahipti. Hemen her sofrada birbirinden farklı onlarca çeşit şerbet hazırlanır, hem yemeklerle birlikte hem de ikram olarak servis edilirdi. Özellikle Osmanlı saraylarında, köşklerinde ve konaklarında hazırlanan şerbetler, yine Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesi ile birlikte misafirlere sunulurdu. Şerbetler, Osmanlı döneminde sokak sokak gezen seyyar satıcılar tarafından büyük ölçülü ibriklerle satışa sunulur, toplum yaşamında da evlerden eksik olmazdı. Öyle ki o zamanlar hemen her caminin avlusunda bulunan su sebillerinden şerbet ikramları yapılırdı. 

O dönemlerde hemen her meyveden şerbet yapılır, dönemin şartlarına göre tüketilirdi. Aynı zamanda faydalı bitkilerden de şerbetler hazırlandığı olurdu. Menekşe, zambak, nilüfer, gül, papatya gibi çiçek türlerinden de şerbetler hazırlanırdı. O yıllardan bugüne süren gelenekler arasında doğumdan sonra şerbet ikramı da bulunuyor. Osmanlı Dönemi'nde doğum yapan kadınlar gelen misafirlere şerbet ikram ederdi. Ayrıca kız isteme törenlerinde de şerbetler olmazsa olmazdı. Kız istemeye gelen aileye şerbet ikram edilmesi, evliliğe izin verildiği anlamına gelirdi.

Susuzluğu Azaltacak Osmanlı Şerbeti Çeşitleri

Osmanlı şerbeti içindekiler genellikle meyve çeşitlerinden oluşsa da çeşitli tatlı baharat türleri ve bitki çeşitleri de şerbetler içerisinde kullanılıyor. Tarçın, karanfil, zencefil gibi faydalı ve hoş kokulu tatlı baharatların yanı sıra vanilya gibi farklı lezzetler de tariflerde yer alabiliyor. Gül, demirhindi, nar, vişne, erik, ayva, limon, lavanta, kızılcık, koruk, karahindiba gibi Osmanlı kültüründe bir gelenek haline gelmiş klasik şerbetler en çok yapılan şerbet türlerinden... Türk kültüründe büyük bir yeri olan şerbetler, hala sevilerek tüketilen içeceklerden... Peki saray şerbeti yapımı için hangi püf noktalara dikkat etmeniz gerekiyor? İşte yapımı çok kolay olan Osmanlı şerbet çeşitleri... 

1. Gül Şerbeti: Hoş Kokulu ve Lezzetli 

Güllü Osmanlı şerbeti, Osmanlı Dönemi'nde kahve yanında servis edilen en özel lezzetlerden biri olarak biliniyor. Yüzyıllardır vazgeçilemeyen gül şerbeti, pembe rengiyle sunumlarınızı renklendirirken lezzetiyle de damağınızı şenlendirmeye hazır... Gül ile hazırlandığı için zorlayıcı bir tarif gibi görünmesi sizi yanıltmasın. Çok özel ve romantik bir anlamı olan gül şerbetini özel günleriniz için de tercih edebilir, sevdiklerinize özel olduklarını hissettirebilirsiniz. İşte gül şerbetinin özgün ve basit bir tarifi... 

Malzemeler: 

  • Taze pembe gül yaprakları ya da hazır olarak satın alacağınız gül şurubu 

  • Bir litre su 

  • Şurup kullanıyorsanız 1,5 su bardağı şeker, gül yaprakları kullanıyorsanız iki su bardağı şeker (Dilerseniz şeker oranını isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz.)

  • Yarım limon ya da bir yemek kaşığı limon suyu 

  • Bir çift eldiven

Yapılışı: 

  • Derin bir kap içerisine beyaz kısımlarını kestiğiniz gül yapraklarını koyun. 

  • Yaprakları iyice yıkayın. 

  • Yıkama işleminin ardından yaprakların iyice kurumasını bekleyin. 

  • Daha sonra kurumuş gül yapraklarını şeker yardımıyla ovmaya başlayın. 

  • İşlemi eldiven yardımıyla gerçekleştirerek ellerinizin boya olmasını engelleyebilirsiniz. 

  • Yaklaşık 10-15 dakika boyunca şeker taneleri iyice eriyene dek yoğurmayı sürdürün. 

  • Ardından karışımı hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına alın. 

  • Buzdolabında 10 ila 12 saat kadar bekletin. 

  • Temiz bir tülbent yardımıyla gül yapraklarını ve şekeri iyice süzün. 

  • İşlemin tam olarak gerçekleşmesi için tülbentin üzerine tahta kaşık bastırarak sıvının tamamının tülbentten ayrılmasını sağlayabilirsiniz. 

  • 1 litre kadar su ve dilediğiniz kadar şeker eklediğiniz bir tencere içerisine hazırladığınız gül özü karışımını ekleyin. 

  • Orta ateşte kısa süre kaynatın. 

  • Kaynama esnasında limon suyunu ekleyin ve şerbetinizi ocaktan alın. 

  • Soğumaya bıraktıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. 

2. Demirhindi (Hint Hurması) Şerbeti 

Sert kabuklu meyve türlerinden biri olan demirhindi ile harika bir Osmanlı şerbeti hazırlayabilirsiniz. 

Demirhindi Osmanlı şerbeti yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler: 

  • Yarım kilo demirhindi 

  • 2 su bardağı toz şeker 

  • 1 litre su 

  • İsteğe göre tarçın ve karanfil 

Yapılışı: 

  • Yarım kilo demirhindiye 2 su bardağı toz şekeri ekleyin. 

  • Ardından az miktarda yoğurup ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında bir gece bekletin. 

  • Tencere içerisine 1 litre su ekleyin. 

  • Bir miktar kaynattığınız şerbete kaynama esnasında tarçın ve karanfil ekleyin. 

  • Soğuttuğunuz şerbetinizi günün her saatinde içebilirsiniz. 

3. Kahve Yanı Lezzetiniz: Nar Şerbeti 

Yapılış aşamaları oldukça kolay olan nar şerbetini günün her saatinde tüketebileceğiniz gibi ramazan ayında iftar ve sahur zamanlarında tüketebilir, bu harika kokuyu sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. İşte basit nar şerbeti tarifi... 

Malzemeler: 

  • 1 litre su

  • 2 su bardağı nar tanesi

  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı: 

  • Ayıkladığınız nar tanelerini tencere içerisine alın. 

  • Üzerine toz şekeri döktükten sonra eldiven yardımıyla bir miktar ovun. 

  • Karışımın üzerine 1 litre suyu dökün. 

  • Nar tanelerinin rengi pembe olana dek bir taşım kaynatın. 

  • Ardından tencerenin kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. 

  • Sahurda ya da iftarda da afiyetle içeceğiniz nar şerbetiniz hazır. 

4. Karahindiba Şerbeti: Hem Faydalı Hem Lezzetli 

Faydaları saymakla bitmeyen karahindiba şerbeti, Osmanlı'da en çok tüketilen şerbetlerdendi. Sarı çiçekleri olan ve genellikle nisan ya da mayıs aylarında yetişen karahindiba, C vitamini deposu olmasıyla da sıkça tercih ediliyor. İşte şerbet çeşitleri arasında en çok sevilen karahindibanın yapım aşamaları...

Malzemeler: 

  • 150 gram karahindiba 

  • 4-5 adet kurutulmuş hurma 

  • 2 adet karanfil

  • Az miktarda zencefil kökü

  • Bir parça zerdeçal kökü

  • 2 çubuk tarçın

  • Yarım çubuk vanilya 

  • İsteğe göre 10 adet kakule 

  • Bir tatlı kaşığı adaçayı

  • Bir tatlı kaşığı ıhlamur

Yapılışı: 

  • Listede bulunan tüm malzemelerin üzerine 1 litre soğuk su ekleyin. 

  • Ardından orta ateşte kaynatın. 

  • Kaynama esnasında dilediğiniz kadar şeker ekleyebilir, dilerseniz hiç şeker eklemeden de yapabilirsiniz. 

  • Soğumaya bıraktıktan sonra tüketebilirsiniz.

5. Kızılcık Şerbeti: Atasözlerine Konu Olan Lezzet

Kızılcık şerbetinin ne denli köklü bir şerbet olduğunu atasözlerine konu olmasından da anlayabilirsiniz. Kırmızı rengi, lezzeti ve faydalarıyla sıkça tüketilen kızılcık şerbeti, bugün de sofraları renklendirmeye devam ediyor. 

Malzemeler:

  • 500 gram kızılcık

  • 2 su bardağı toz şeker 

  • 1 litre sıcak su

Yapılışı: 

  • Kızılcıkların çekirdeklerini ayıklayın. 

  • Tencereye aldığınız kızılcıkların üzerine sıcak suyu ekleyin. 

  • Bir gece bekletin. 

  • Ardından tülbent ya da ince süzgeç yardımıyla süzün. 

  • İçerisine şeker ilave ederek tüketebilirsiniz.

6. Koruk Şerbeti: Ekşi ve Tatlı Sevenlere 

Mayhoş tadıyla yaz aylarında serinleten ve ferahlatan koruk şerbeti, ekşimsi tatlardan hoşlananlar için ideal bir içecek seçeneği... İşte hem tadını çok seveceğiniz hem de ramazan ayında tüketebileceğiniz koruk şerbetinin kolay tarifi...

Malzemeler:

  • 500 gram koruk (Olmamış üzüm)

  • 1 litre su

  • İki su bardağı toz şeker

Yapılışı: 

  • Korukları tencereye alın ve iki su bardağı toz şekeri ekleyin. 

  • Ardından 1 litre suyu da ilave edin. 

  • Kaynadıktan sonra ateşten alın. 

  • Dilediğiniz koyuluğa gelene kadar su eklemesi yapabilirsiniz. 

  • Şerbetinizi soğumaya bırakıp içebilirsiniz. 

7. Ayva Şerbeti: Kalp Sağlığınıza Destek İçin 

Ramazan ayında kan şekeri ve tansiyon dengeleri değişebiliyor. İşte tam da bu noktada içeceğiniz hafif bir ayva şerbeti dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olabiliyor. Aşağıdaki ayva şerbeti tarifini kullanarak lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.  

Malzemeler: 

  • 2 adet ayva

  • 1 litre su

  • 2 su bardağı şeker

  • İsteğe göre karanfil

Yapılışı: 

  • 2 adet ayvayı kabukları ve çekirdekleriyle birlikte parmak patates formunda dilimleyin. 

  • Üzerine 1 litre su ve 2 su bardağı şeker ilave ederek kaynatın. 

  • Şerbetiniz kıvam ve renk aldıktan sonra ocaktan alın. 

  • İsterseniz ihtiyaca göre su eklemesi yapabilir, soğutma işleminden sonra içebilirsiniz. 

8. Zencefil Şerbeti: Ramazan Ayında Sindirim Desteği 

Mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiği bilinen zencefil, üst solunum yolunu da rahatlatan baharat türlerinden sayılıyor. Ramazan ayında zencefil şerbeti tüketerek midenizi dinlendirebilir, oluşabilecek hazımsızlık problemlerini de giderebilirsiniz. 

Malzemeler: 

  • Bir kök taze zencefil

  • Bir adet limon

  • İsteğiniz kadar bal

Yapılışı:

  • Bir kök taze zencefili soyduktan sonra ince ince dilimleyin. 

  • Bir adet limonu dilimleyin. 

  • Derin ve orta boy kavanoz içerisine koyun. 

  • Üzerine dilediğiniz miktarda bal ilave edin. 

  • Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabına koyun. 

  • Zencefil şurubunuz bir gece beklettikten sonra hazır. 

  • Bir fincan ılık su için bir yemek kaşığı şurup kullanabilirsiniz. 

9. Vişne ve Erikli Osmanlı Şerbeti: Ekşi Sevenlerin Vazgeçilmezi

Hem ramazan ayında hem de diğer zamanlarda keyifle tüketebileceğiniz vişne ve erikli Osmanlı şerbeti, mayhoş tadıyla ekşi sevenlere en çok hitap eden içecek türlerinden... Hazırlanması oldukça kolay olan şerbetin basit tarifi ise aşağıdaki gibi... 

Malzemeler:

  • Yarım kilo kadar vişne

  • Yarım kilo kırmızı erik

  • Yarım kilo toz şeker (Tercihinize göre şeker oranını düşürebilirsiniz.)

  • İki çubuk tarçın (Çubuk tarçınınız yoksa 4 çay kaşığı toz tarçın kullanabilirsiniz.)

  • Beş adet karanfil (Karanfil aromasını seviyorsanız 10 adete kadar çıkarabilirsiniz.) 

  • 5 su bardağı su 

Yapılışı:

  • Erik ve vişneleri bol suyla yıkayın. 

  • Geniş ve derin bir tencere içerisine karışık bir şekilde koyarak şeker, tarçın ve karanfil ekleyin. Tarçın, karanfil ve şekerin olabildiğince eşit dağılmasına özen gösterin. 

  • Tahta ya da silikon bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. 

  • Ardından standart oda sıcaklığında ağzı kapalı olacak şekilde 3-4 saat kadar bekletin. Aceleniz yoksa, daha fazla aroma elde etmek için 6-7 saat bekletebilirsiniz. Dilerseniz buzdolabı içerisine alıp bir gece bekleyebilirsiniz. 

  • Tencere içerisine hafif ılık olacak şekilde 5 su bardağı suyu ekleyin. 

  • Kaynayana kadar orta ateşte kaynatın. Kaynama başladıktan sonra kısık ateşe alarak lezzeti artırabilirsiniz. 

  • Meyveler yumuşayana kadar kaynatma işlemine devam edin. Pişme işlemi sürerken şerbetin koyuluk oranına göre su eklemesi yapabilirsiniz. 

  • Meyveler yumuşadıktan sonra, ocağı kapatın ve tencerenizi süzgeçten geçirmek üzere boşaltın. Süzgeçte kalan meyvelerinizi çöpe atmayın. Onları da tüketebilirsiniz. 

  • Şerbetinizi istediğiniz sıcaklıkta içebilirsiniz. Genellikle soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun için ılık duruma geldikten sonra buzdolabınıza koyabilirsiniz. 

  • Bu tarifi dilerseniz yalnızca erik ya da vişne ile hazırlayabilir, isterseniz böğürtlen gibi farklı meyveler de ekleyebilirsiniz. 

10. Limon Şerbeti: Nane ile Ayrılmaz İkili 

Ekşimsi tadıyla yaz aylarının vazgeçilmez içeceği olan limon şerbeti, nane ile birlikte farklı bir lezzete dönüşüyor. Ferahlatıcı nane sindiriminizi rahatlatmanıza yardımcı olurken, ağız kokusu gibi şikayetleri giderebiliyor. İşte nane limon şerbeti tarifiniz: 

Malzemeler: 

  • 2 adet limon 

  • İki tutam nane yaprağı 

  • İsteğe göre bal ve karanfil 

  • 1 litre su 

Yapılışı: 

  • 2  adet limonu dilimleyin. Bir sürahi içerisine koyun. 

  • Üzerine dilediğiniz kadar nane yaprağı ekleyin. 

  • Karışım içerisine isteğinize göre bal ve karanfil koyun. 

  • 1 litre su ekledikten sonra iyice karıştırın. 

  • Kaynatma işlemine gerek kalmadan hemen içmeye başlayabilirsiniz. 

11. Lavanta Şerbeti: Kokusuyla ve Rengiyle Cezbeden Lezzet

Osmanlı saray şerbeti tarifi seçenekleri arasında en hoş kokulu şerbetlerden biri de lavanta şerbeti... Lavanta şerbetiyle günün yorgunluğunu atabilir, hoş kokusu sayesinde stresten uzaklaşabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • Bir yemek kaşığı lavanta (Tıbbi lavanta olarak eczane ve aktarda satılan)

  • İki adet limon

  • 100 gram bal

  • 1 litre su

Yapılışı:

  • Bir yemek kaşığı lavantayı bir kase içerisine ekleyin. 

  • İki adet limon suyunu kaseye ilave edin. 

  • Ardından üzerine bir litre su ekleyin. 

  • Tarifin içerisine 100 gram bal koyun. 

  • Lavanta şerbetiniz tüketime hazır...