Skip to content


Osmanlı Şerbeti Tarifi: 11 Farklı Tarif

Birbirinden çekici renkleri, güzel tatları ve yumuşacık içimleriyle dünya çapına yayılan bir üne sahip olan Osmanlı şerbetleri ile tanışmaya hazır mısın? Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri olan Osmanlı şerbet çeşitleri, günümüzde de hala özel gün ve kutlamalarda favori içecekler arasında. Lezzetleriyle damağında iz bırakacak bu efsane şerbet çeşitleri ile tüm içecek alışkanlıkların değişebilir. Çiçek ve meyve özleriyle farklı baharatların karışımından elde edilen şerbet çeşitleri, evde de kolayca yapılabiliyor. Sıcak havalarda içini ısıtacak, yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştıracak Osmanlı şerbeti çeşitleri, yılın her mevsimi sıcak ya da soğuk içilebiliyor. Paylaşmanın, yardımlaşmanın, birlik ve beraberliğin en üst safhalarda hissedildiği ramazan ayında bu enfes içecekleri hazırlayarak sevdiklerine ikram etmeye ne dersin? O halde Osmanlı şerbeti tarifi için gerekli olan malzemeleri hemen temin edebilir ve bu enfes lezzetle hemen tanışabilirsin.

Osmanlı'da Saray Şerbetinin Yeri

Osmanlı sarayını görme fırsatı bulmuş bazı seyyahlar eserlerinde, her türden meyvenin bulunduğu muhteşem güzellikteki bahçelerden söz ediyor. Usta saray aşçılarının bu meyveler ile reçel, şerbet, şekerleme ve hoşaf yaptıkları da biliniyor. Meyvelerden elde edilen muhteşem içeceklerin en lezzetlileri ise hiç şüphesiz şerbetler… Şarap olmadan nasıl bir Yunan ya da Roma şöleni olamazsa, şerbetsiz de bir Osmanlı ziyafeti o dönemde düşünülemezdi. 15. yüzyıl sonrasında sarayda ve zengin sofralarda gözde olan şerbetler nilüfer, gül, menekşe ve zambaktan yapılırdı. Sadece önemli konuklara bu şerbetten ikram edilirdi ve tabii bunlar için büyük masraflar yapılırdı. Sıradan şerbetler ise sadece bal ve üzümden yapılmaktaydı. Tabii ki saray şerbetlerinin yerini hiçbir tarifin tutmadığı muhakkak. O günden bugüne Osmanlı saray şerbetleri tarifi merak edilmiş ve sarayda yapılan şerbetlerin sırrı araştırılmıştır. Ancak, şimdi sana bu sırrı açıklayacağım ve Osmanlı şerbeti nasıl yapılır, Osmanlı şerbeti içindekiler nelerdir gibi merak ettiğin tüm cevapları öğreneceksin. Ünü dünyaya yayılan nefis mi nefis, lezzetli mi lezzetli şerbet tarifleri ile tanışmaya hazırsan, hemen başlayalım.

Susuzluğu Azaltacak: Osmanlı Şerbeti Çeşitleri

Gül Şerbeti

Osmanlı saray sofralarının vazgeçilmez içeceği olan gül şerbeti, muhteşem görünüşü ve serinletici etkisiyle yemek aralarında ve sonrasında tercih edilirmiş. Ramazanda, sahurda ve sıcak yaz günlerinde hafif bir içecek arıyorsan gül şerbeti tam sana göre. İç rahatlatıcı ve ferahlatıcı olmasıyla bilinen şerbeti hazırlaması da oldukça kolay.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı toz şeker 

  • 2 adet limonun suyu

  • 1 çay bardağı kıyılmış badem

  • 2 su bardağı dolusu kurutulmuş gül yaprakları

  • 2 adet taze kırmızı gülün yaprakları

  • 1 çay bardağı gül suyu

Öncelikle kuru gülleri yıkayarak ortalarındaki tohumları at ve bir kâseye koy. Üzerine 1 limon suyunu döktükten sonra limon suyu içindeki yaprakları iyice ovarak suya hafif pembelik çıkmasını sağlayabilirsin. Daha sonra üzerine bir bardak toz şekeri ilave ederek ovuşturmaya devam et ve üzerine bir bardak daha su ekleyerek buzdolabında beklet.

Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra yıkanmış taze gülleri üzerine ekleyerek yine elinle iyice ez ve bir bardak daha şeker ilave et. Tekrar buzdolabına koyarak 2 saat daha dinlendirebilirsin. Buzdolabından çıkardıktan sonra karışıma gül suyu ve diğer limonun suyunu da ilave ederek parmaklarınla iyice beyazlayana kadar ovuşturmalısın. Daha sonra karışıma 4 su bardağı sıcak su ve kalan 2 bardak toz şekeri de ilave edip, karışımı 10 dakika dinlendirerek bir tülbent yardımıyla süzebilirsin. İşte bu kadar, şimdi afiyetle içebilirsin.

Demirhindi Şerbeti

Osmanlı şerbetleri arasında en ünlüsü olan demirhindi şerbeti tam bir lezzet deposudur. Osmanlı dönemlerinde gerek seyyar şerbetçilerde gerekse de şerbetçi dükkanlarında mutlaka bulunurdu.

Bu nefis içecek için gereken malzemeler:

  • 12 bardak su

  • 2,5 su bardağı toz şeker 

  • 1 küçük kase demirhindi meyvesi

Akşamdan demirhindi meyvesini elinde biraz açıp suya koy ve 1-2 taşım kaynat. Sonra da altını kapatarak kapağını üstüne kapat. Sabah tekrar altını yakıp içine şeker ilave et ve şeker eriyene kadar karıştır. Şeker eridikten sonra 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra süzerek servis yapabilirsin.

Nar Şerbeti

Unutulmaya yüz tutmuş ve yine Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezlerinden olan nar şerbeti, pratik yapımıyla hem sana hem de misafirlerine farklı bir ikramlık olacak.

Malzemeler:

  • 2 kilo toz şeker

  • 3 kilo nar

  • 2 adet limon

  • 1 litre nar suyu

  • 2,5 litre su

  • 3 adet çubuk tarçın

İşe ilk olarak narları yıkamakla başlamalısın. Büyük ve geniş bir tencerenin içine nar, şeker ve tarçını al. Malzemelerin üzerine suyu da ilave ederek kısık ateşte şeker eriyene dek kaynat. Kaynayan bu karışıma 2 adet limonu da ekleyerek şerbeti ocaktan al. Bir süre soğumaya bırak ve soğuduktan sonra nar suyunu da ekleyerek servis yapabilirsin.

Sirkencübin Şerbeti

Osmanlı saray mutfağının en lezzetli şerbetlerinden biri olan sirkencübin ya da sirkengebin şerbeti ferahlatıcı lezzetiyle çok seviliyor. Farklı bir lezzetle buluşmak istiyorsan bu şerbeti mutlaka denemelisin.

Malzemeler: 

  • 5 yemek kaşığı bal

  • 5 su bardağı su 

  • 5 yemek kaşığı sirke

Tüm malzemeleri birleştirerek iyice karıştır. Dilersen balın erimesi için biraz kaynatabilirsin. Daha sonra soğuk olarak servis edebilirsin. Ayrıca bu şerbeti yemeklerden sonra bir bardak tüketirsen hazmı kolaylaştıracaktır. Eğer yemeklerden önce alırsan da tokluk hissi yarattığı için kilo vermeye yardımcı olabilir.

Kızılcık Şerbeti

Misafirlerine ikram ederken, minik bebeklerin biberonlarına koyarken acaba içinde ne var diye düşünmeden rahatça ikram edebileceğin bir lezzet. İşte karanfil kokulu, tarçınlı muhteşem kızılcık şerbeti...

Malzemeler:

  • 3 su bardağı toz şeker

  • 1 çubuk tarçın

  • 1 kilo kızılcık

  • 10 adet karanfil

Kızılcığı saplarından ayırarak güzelce yıka. Büyük bir tencereye kızılcık, karanfil ve tarçını koyup üzerini çok az geçene kadar su ilave et ve ocağın altını yakarak kaynatmaya başla. Ancak çok kaynamamasında fayda var. Kaynadıktan 10 dakika sonra altını kapatman yeterli olacaktır. Daha sonra kızılcık suyunu süzerek başka bir kaba al ve üzerine şeker ilave ederek karıştır. İşte bu kadar. Biraz soğutup servis edebilirsin.

Koruk Şerbeti

Olgunlaşmamış erik anlamına gelen koruktan yapılan bu içecek, çok ekşi olan meyveler kullanılarak hazırlanır ve Osmanlı döneminde en çok tercih edilen şerbetler arasındadır. Eğer sen de ekşi sevenlerdensen yapılışı çok basit olan koruk şerbetini deneyebilirsin.

Koruk şerbeti için malzemeler:

  • 2 kg koruk  

  • 1 kg şeker

Korukları tane tane ayır ve tanelerine ayırdığın bu korukları katı meyve sıkacağında sık. Eğer yoksa bir havan ile döverek de suyunu çıkarabilirsin. Sıkılmış suyu büyük bir tencereye alıp kaynatmaya başla. Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpükleri bir kevgir yardımıyla al. Sonra damak tadına göre şeker ekleyerek tekrar karıştırmaya devam et. Daha sonra karışımı ocaktan alarak bir tülbent yardımıyla süzerek soğumaya bırakabilirsin. İşte bu kadar, koruk şerbetin hazır.

Ayva Şerbeti

Kış aylarında severek tükettiğin ayvanın şerbetinin nasıl yapıldığını biliyor musun? Bilmiyorsan hemen tarifi incele ve sevdiklerine nefis bir ayva şerbeti hazırla.

Ayva şerbeti için gerekli olan malzemeler:

  • 4 adet ayva

  • 3 adet limon

  • 2 su bardağı toz şeker

Ayvaları soyup küçük dilimler halinde geniş bir tencerede kaynatmaya alabilirsin. Daha sonra yarım su bardağı toz şeker, 1 limon suyu ve iki limonun kabuklarını da güzelce yıkayarak tencerenin içerisine ekle. 1 litre suyu da ilave ederek kaynatmaya devam et. Kaynadıktan sonra ise 2 saat kadar beklet. Beklemiş olan karışımı bir süzgeç yardımıyla süz ve içine kalan 1,5 su bardağı şekeri de ekleyerek yaklaşık 20 dakika daha kaynat. Soğuduktan sonra cam sürahiye doldurarak buz ile servis edebilirsin.

Zencefil Şerbeti

Hem yaz hem de kış aylarında farklı şekillerde kullanılan zencefil şerbetini de deneyebilirsin.

Zencefil şerbeti için ihtiyacın olan malzemeler:

  • 100 gram taze kök zencefil

  • 6 adet misket limon

  • 2 karanfil

  • 5 kaşık beyaz toz şeker

  • 6 kaşık esmer toz şeker

  • 1 adet 2-3 parçaya ayrılmış meyan kökü

  • 1,5 litre içme suyu

  • Yarım litre kaynatılıp soğutulmuş su

Zencefili soyup halka şeklinde doğrayarak başlayabilirsin. Büyük bir tencereye zencefil, karanfil, toz şekeri ve meyan kökünü al ve üzerine 1.5 litre içme suyunu da ekleyerek kaynamaya bırak. Kaynadıktan sonra ise altını kısarak 15 dakika daha kaynatmalısın. Ocaktan al ve soğumaya bırak. İyice soğuduktan sonra misket limonunun suyunu ve kenara ayırdığın kabukları da tencereye ekle, kısık ateşte yarım saat daha kaynat. Sonra tekrar soğumaya bırakıp, bir tülbent yardımıyla süzebilirsin. Zencefil şerbeti içime hazır!

Vişne Şerbeti

Vişne şerbetinin tadı tam anlamıyla bir harika. Tam bir yaz içeceği! İçini ferahlatacak ve sıcak yaz günlerinde seni serinletecek bu şerbeti evinde mutlaka denemelisin.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı su

  • 2 su bardağı toz şeker

  • 500 gram vişne

Geniş bir tencereye toz şeker ve suyu koyarak şeker eriyene kadar kaynat. Daha sonra üzerine vişneleri ekle ve vişneler yumuşayıncaya kadar şerbeti pişir. Şerbetin piştikten sonra ise ocaktan alıp soğumaya bırakmalısın. Yapımı oldukça basit olan vişne şerbeti kesinlikle denemeye değer.

Limon Şerbeti

Osmanlıdan günümüze gelen bu basit tarifi tekrar hatırlayalım mı?

Malzemeler:

  • 4 limonun suyu

  • 200 gram toz şeker

  • 3 tane karanfil

  • 1 yemek kaşığı bal

  • 2 litre su

Limon şerbetini dilediğin zaman kolayca hazırlayabilirsin. Su hariç tüm malzemeyi geniş bir kabın içerisinde 8 saat beklet. Daha sonra üzerine suyu ekleyerek kaynatmaya al. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp süzerek servis yapabilirsin.

Lavanta Şerbeti

Misler gibi kokan lavanta şerbetini denemeye hazır mısın?

Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı lavanta çiçeği

  • 125 gram şeker

  • 1 litrenin sekizde biri limon suyu

  • Yeterince su

İlk önce limon suyunu şeker ve su ile iyice karıştır. Ancak şeker tamamen erimeli. Daha sonra ise buzdolabında soğumaya bırakmalısın. Lavanta çiçeklerine ise 4 yemek kaşığı kaynar suyu dökerek soğumaya bırak ve daha sonra iki karışımı birleştirerek süz. İşte enfes lavanta şerbeti hazır!